Bireysel Emeklilik Sisteminin amaçları

Bakec

Member
Bu sistem, özel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilmektedir. Ayrıca Devlet tarafından desteklenen vergi avantajıyla birlikte sunulmaktadır. Daha önceleri isteğe bağlı olarak uygulanan BES, günümüzde birtakım şartlarla beraber zorunlu olarak uygulanmaktadır.



BES’in amaçları şu şekilde sıralanmaktadır;

İstihdamı artırabilmek
Ekonomik anlamdaki kalkınmalara destek olmak
Ekonomiye uzun vadeli kaynak sağlamak
Emekliliğe yönelik olan tasarrufların yatırıma yönlendirilmesi sayesinde emeklilik sürecinde ek bir gelir sağlanmasına destek olmak
Bireysel emeklilik sisteminin bazı unsurları da bulunmaktadır. Bu unsurlar maddeler halinde aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.

1.Katılımcılar: Emeklilik sözleşmesine göre isim ve hesabına, şirket kontrolünde bireysel emeklilik hesabı açılan kişiler, gerçek kişilerdir.

2.Bireysel Emeklilik Sözleşmeleri: Bu sözleşme yine şirket nezdinde hesabın açılması ve hesaba katkı payı ödenmesi gibi süreçleri kapsar. Ayrıca ödenen katkı paylarının talep edilen fonlarda yatırım olacak şekilde uygulanması ve hesapta birikmeye başlayan meblağların hak sahiplerine ödenmesini de kapsamaktadır. Bu sözleşme hem grup halinde hem de bireysel olarak yapılabilmektedir.

3.Bireysel Emeklilik Aracısı: Şirketlerin sözleşmelere aracılık eden ya da bu işlemleri şirket adına yapan kişilerdir.

4.Emeklilik Şirketi: Emeklilik sürecinde bireylere yardımcı olan ve belirlenmiş kanunlara göre faaliyet gösteren şirketlerdir.

5.Portföy Yöneticisi: SPK’dan yetki belgesi almış olan şirketlerin fonlarını yönetmek amacıyla anlaşma gerçekleştirdiği yönetim şirketleridir.

Emeklilik Yatırım Fonu: Şirket tarafından yine kanunlar kapsamında kurulan ve katılımcıların sisteme aktardığı katkı paylarını değerlendiren yatırım araçlarıdır.