Mors Alfabesi Kullanım Alanları Nelerdir?

Adanali

Member
Mors Alfabesi Kullanım Alanları Nelerdir?
Özel ekipmanlardan yararlanılarak elektrik sinyali şeklinde gönderilen karakterler, mors alfabesinin icadıyla beraber karşı taraftan telgraf olarak alınmıştır. Gelişmeye devam eden mors kodları sayesinde alfabenin kullanım alanı da artmaya başlamıştır. Bu konudaki en önemli örnek, deniz taşıtlarının birbirleriyle haberleşmesini sağlamasıdır. Karşılıklı ışık açıp kapatma yöntemiyle beraber denizciler kazaları önlemek için bu kodları kullanmıştır.

Radyo haberleşmesinin gelişmesinde de kullanılan mors alfabesi, günümüzde askeri deniz araçları ve gemiler için kullanılmaya devam edilmektedir. Öte yandan yapılan uluslararası anlaşmalarla resmiyet kazanan ve dünyadaki tüm dillerde acil yardım anlamına gelen ‘SOS’ mesajı da mors alfabesinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Kullanım alanı oldukça fazla olan mors alfabesi bu özellikleri sayesinde birtakım faydalar sağlamıştır.

İcat edildiği günden günümüze kadar pek çok değişikliğe uğrayan mors alfabesi aslında iletişim konusundaki en önemli icatlardan biridir. Dönemin savaşlarında iletişimin sağlanmasında büyük kolaylık sağlayan mors kodları aynı zamanda teknik olarak da bazı avantajları beraberinde getirmiştir. Frekansın aşırı yüksek olduğu ya da aşırı cızırtı olan ortamlarda aktif kullanım olanağı sunan mors alfabesinin düşük bant genişliği ihtiyacı bulunmaktadır. Yani iletişimin sağlanma sürecini olumsuz olarak tamamlayabilmektedir.



Mors kodlarının bir diğer özelliği, telefon üreticisi firmaları harekete geçirmiştir. Bu alfabenin kodlarıyla haberleşmek, yazarak haberleşmekten çok daha hızlı olduğu için telefon üreticileri mors kodlarına uygun telefon üretme amacına yönelmiştir. 2003 yılında radyocuların mors alfabesi bilme zorunluluğu kaldırılmış olsa da tecrübeli bir mors kullanıcısı, dakikada 40 kelime okuyabilmektedir.