Nükleer Bilimler Enstitüsü öğrencilere ışınım konusunda farkındalık kazandırıyor

abbas

Global Mod
Global Mod
EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Bornova İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde “ışınım Her Yerde” başlıklı proje

Ege Üniversitesi (EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü ile Bornova İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü içinde “ışınım Her Yerde” başlıklı proje protokolüne imza atıldı. EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafınca hazırlanan “ışınım Her Yerde” toplumsal sorumluluk projesi kapsamında İzmir’deki lise öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantıları yapılmaya başladı.

Lise seviyesindeki öğrencilere ışınım farkındalığı kazandırmayı ve bilinçlendirmeyi amaçlayan proje EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yuşan danışmanlığında, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Berkay Camgöz, Doç. Dr. İlker Sert ve Arş. Gör. Dr. Caner Taşköprü rehberliğinde yürütülüyor.

ışınımun halk içinde olumsuz algılandığını belirten Prof. Dr. Sabriye Yuşan, “2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda alınan karar ile nükleer güç pak güç kaynakları ortasına girdi. Fukushima kazasından daha sonra nükleere karşı olan ülkeler, iklim konferansında alınan bu kararla ve Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yaşadıkları güç ıstırabı niçiniyle nükleer güç santrallerinin inşalarına tartı verdiler. Ülkemizde de güç açısından dışa bağımlılığı azaltmak için Akkuyu’daki nükleer güç santrali inşası hala devam ediyor. Gelecekte de yeni nükleer güç santralleri açılması planlanıyor. ‘Nükleer’ ve ‘ışınım’ sözleri maalesef Çernobil’de yaşanan kazanın akabinde halk içinde direkt olumsuz bir mana çağrıştırıyor. Aslında günümüzde ülkeler tıp, güç üretimi, etraf, tarım vb. biroldukça alanda ışınımdan olumlu olarak yaralanmaktadır” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz”

Prof. Dr. Yuşan, ışınım konusunda bireyleri hakikat bilgilendirmek ismine Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ve İzmir Bornova İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğü içinde “ışınım Her Yerde” başlıklı proje protokolüne imza atıldı. Proje yardımıyla, lise seviyesindeki öğrencilerinin ışınım farkındalığını ve bu alandaki hakikat ve sağlam temel ayrıntılarını artırarak, ışınımun günlük hayatımızdaki yeri hakkında bilgi vermeyi ve onları ışınım konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda. Süleyman Demirel Çok Programlı Anadolu Lisesi, Seyit Ulu Anadolu Lisesi, Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Bornova Anadolu Lisesi pilot okullar olarak belirlendi. Bu okullarda “ışınım Her Yerde” isimli bilgilendirme toplantıları Ekim 2022 tarihinden itibaren yapılmaya başlandı. Yapılan görüşmeler kararında projenin önümüzdeki senelerda da devam etmesi konusunda görüş birliğine varıldı” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı