Probes’te Mayalama Atölyesi ve 2. Küme Eser Teslimi

abbas

Global Mod
Global Mod
Büyükşehir’in Probes projesinde yaşanan gelişmeler çocukları ve ailelerini epeyce memnun ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sıhhat takviye hizmetleri kapsamında ürettiği ‘Probiyotik Eser Geliştirme, Üretme ve Beslenme Danışmanlığı Projesi’ Probes’te mayalama atölyesi ve 2. küme eser teslimini gerçekleştirdi. Ailelerin iştiraki ile gerçekleşen atölyede Uzman Mikrobiyolog Leyla Tarhan Çelebi ve grubunun iştirakiyle probiyotik mamüllerin eğitimi verildi, doğal süt ve hoşaf mayalama atölyesi yapıldı.

OTİZM’DE UYGUN BESLENME ALIŞKANLIĞI

Kocaeli’de ikamet eden Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı bulunan şahıslara uygun beslenme alışkanlığı sağlamak niyetiyle hayata geçirilen Probes projesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sıhhat Bilimleri Üniversitesi içinde imzalanan protokol kapsamında probiyotik eserler için ARGE çalışması başlamıştı. Bu kapsamda bugüne kadar 98 otizm tanısı konan çocuğun ailelilerine eserler teslim edildi.

ÇOCUĞUM BİRİNCİ KERE SORU SORDU

Probiyotik eser kullanan otizmli çocukların annelerinden Senem Hanım, çocuğu ile ilgili şöyle konuştu; ‘’Oğlum 15 yaşına kadar bir soru bile sormamıştı. Birinci sefer soru sordu. niye, nedenleri kullanmaya başladı. ‘Anne okula geldim karşıdan karşıya geçiyorum’ diye aramalara başladı. İnşallah biz gördük herkes yararını hayli yeterli bakılırsacektir inanıyorum.’’

İLETİŞİMİMİZ ÇOK İYİ

Oğlunun 8 yaşında olduğunu ve her insanın farklı şikâyetleri olduğunu anlatan Pakize Hanım ise ‘’Oğlumun bağırsak problemleri vardı. Yeme sorunu ve algıda sorun vardı. Bu mevzulara büyük gelişmeler oldu. Çok mutluyum. Bağırsak meselemiz şimdi diyebilirim güzel istikamette ilerliyor. Algısı fazlaca açık. İrtibatımız hayli âlâ. Ben ona bir defa seslendiğimde asla yanıt vermemezlik etmez. Buyruk dediğim anda çabucak, ‘Efendim anne’ der. Bunlar benim için epeyce büyük gelişmeler. Toplumsal hayata daha rahat katılıyoruz’’ dedi.

YAN TESİRİ YOK

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Uzman Mikrobiyolog Leyla Tarhan Çelebi, ‘’Anlattıklarınızı duyduktan daha sonra aslında şurada bir yumruk tıkandı. Yani bu gelişmelerin yaşanmasına epey keyifli oldum. Bu probiyotiklerin yan tesiri olmadığını bilin. hiç bir kimyasal içermediğini, ortasındaki mikro organizmaların esasen bizim sindirim sistemimizde olması gereken bakteriler olduğunu bilin. O yüzden bu mamüllerin bir yan tesiri yok. Kusma yapmaz, bulantı yapmaz, kabızlık yapmaz. Bağırsakları çalıştırır lakin ishal yapmaz’’ sözlerine yer verdi.

BAŞVURULAR VE SAHA TARAMALARINA DEVAM

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca yürütülen saha çalışması ile engelli bireyler tespit edilmekte. Belirlenen probiyotik mamüllerin üretimi ve tahlili Sıhhat Bilimleri Üniversitesi ve SFA-ARGE tarafınca sağlanmaktadır. Eserlerin fiyatsız bir biçimde Otizmli ailelere ulaştırılması Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafınca yapılmaktadır. Probes projesine katılmak isteyen Otizm tanısı bulunan çocukların ebeveynler 153 Davet Merkezinden ayrıntılı bilgi alabilirler.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı