11 Yaş Kümesi Öğrencilere Etraf Şuuru; Sıfır Atıkla Daha yavaşça Dünya Projesi

abbas

Global Mod
Global Mod
Son senelerda ömrümüze giren ve gerek etraf şuurunu, gerek ekonomik manada finansal dalı yakından ilgilendiren “Sıfır Atık” ve “Geri Dönüşüm” kavramları, daha yaşanabilir bir tabiat, geri dönüştürülebilir malzemelerle üretilen mamüllerin ayrışmasının sağlanması, çıktıların birden çok alanda kullanılmasını hedefliyor.

‘ SIFIR ATIKLA DAHA HAFİF DÜNYA’ eTwinning PROJESİ

İstanbul-İzmir-Antalya-Ankara-Kayseri ‘ den 7 okul, 10 öğretmen ve 250 öğrenci ile hayata geçirilen proje ile geri dönüşüm, sıfır atık, etraf şuuru yalnızca kavramsal olarak değil, yapılan interaktif uygulama ve geri dönüştürülebilir gereçlerden yeni eserler oluşturma aktiflikleri ile daha geri dönüşümü zihinlerde daha somut ve kalıcı bir hale getiriyor.

PROJEYE KATILAN ÖĞRETMENLERİMİZ

Sertan UZUN- Yıldıztabya İlkokulu-Gaziosmanpaşa İSTANBUL

Derya ZEYTİNCİ Bekirsami Dedeoğlu İlkokulu Gaziosmanpaşa/Istanbul

Nihal Ertaş Güzeltepe İlkokulu Çiğli İzmir

Enise Cesur- Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu Gaziosmanpaşa/İstanbul

Meral OCAKÇI- Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu-Gaziosmanpaşa-İSTANBUL

Serkan KÜÇÜK Yıldıztabya İlkokulu-Gaziosmanpaşa/İSTANBUL

FİRDEVS AKSAKAL Şehit komando Onbaşı Mükremin Başaran İlkokulu Gölbaşı

SEVİL TATAR Ünsal İLKOKULU Kepez Antalya

FERHAN KARA Fatih Sultan Mehmet Han İlkokulu Melikgazi Kayseri

Şenol ÇAKIR Zekiye Has İlkokulu / Kocasinan / KAYSERİ

İstanbul Yıldıztabya İlkokulu Müdürü Sertan UZUN ve İstanbul Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu Sınıf Öğretmeni Derya ZEYTİNCİ uyumunda sürdürülen proje ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Proje Kurucularından Derya ZEYTİNCİ; “Projemiz israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi yahut azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağında başka toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını amaçlayan bir toplumsal sorumluluk projesidir. 7-11 yaş kümesini hedefleyen projemizle öğrencilerin dünyamızın hudutlu doğal kaynaklarını muhafazayı, var olan kaynakların geri dönüştürülebilir ve verimli kullanmalarını sağlayarak, sıfır atık, tasarruf ve etraf şuurunu hususlarında farkındalık kazanmalarını ve etraf ile tabiat dostu tahliller getirmelerini amaçlamaktayız.” dedi.

Projenin İzmir ortağı İzmir Çiğli Güzeltepe İlkokulu sınıf öğretmeni Nihal ERTAŞ; “Sıfır Atıkla Daha yavaşça Dünya Projemiz yardımıyla, öğrencilerimiz sıfır atığın ve geri dönüşümün ehemmiyetini anladılar. Geri dönüşüm dizaynları yaptılar. Etraf mühendislerinin online verdikleri eğitim seminerlerine katıldılar. Geri dönüşüm kutusu tasarımı yaptılar. Bitki tohumundan çiçek, zerzevat vb. yetiştirdiler. Bu proje yaparak yaşayarak öğrenme ve eğlenerek öğrendiler.” dedi.

İzmir yerelinde afet şuuru, etraf ve iklim farkındalığı üzerine faaliyet yürüten İZ-AFED (İzmir Afet Şuuru, Etraf ve İklim Farkındalığı Derneği) olarak biz de; faaliyet alanımız olan etraf ile ilgili bu projeyi epey değerli buluyor ve destekliyoruz. Projede nazaranv alan tüm öğretmen ve öğrencileri yürekten kutluyoruz Davetimiz üzerine projeye katkı sunan İzmir Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürlüğüne ve İl Müdürlüğünü temsilen Etraf Mühendisi Leman EROL’a, “sıfır atık ve etraf bilinci” üzerine yaptığı hoş sunum için bir sefer daha teşekkür ediyoruz.

Doğal kaynakların süratle tüketildiği ve kullanılamaz hale geldiği, iklim krizinin tehlikeli yüzünü düzgünce gösterdiği bir periyotta etraf şuuru, gezegenimizin geleceği için son derece değerlidir. Bu şuurun bilhassa çocuklara aşılanması hayli daha değerli ve umut verici. Zira; biz, dünyayı atalarımızdan miras değil, torunlarımızdan ödünç aldık. Bu emaneti en pak ve yaşanabilir biçimde gelecek nesillere teslim etmekle yükümlüyüz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı