Ankara: Şener, Aso İdare Şurası Toplantısına Katıldı…(2)

Musa

New member
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, enflasyonda yaşanan artışa bağlı amaçlara ait olarak, “Matematiksel olarak çabucak hemen amacın içerisindeyiz” dedi.

Şener, ASO İdare Heyeti toplantısından daha sonra yaptığı açıklamaların akabinde, gazetecilerin sorularını yanıtlandırdı. “TÜSİAD’ın açıklamaları ekonomiyi olumsuz tesirler mi?” sorusu üzerine Şener, “Ekonomik aktörlerin hiç bir açıklamayı olumsuz olarak algılamaması, ülkede olumlu gelişmelerin ortaya çıkabilmesi için tabir edilmiş kelamlar olarak kıymetlendirilmesi gerekir” dedi. “ötürüsıyla neyi ne vakit, kim tarafınca söylendiğinden öte, bu nasıl algılanıyor önemlidir” diyen Şener, “Ben Türkiye’de insanların, kurumların, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine ve değerlendirmelerine, rahat olarak söz edebilmelerini ve bu rahat tabirlerinde fazlaca rahat bir biçimde algılanmasını beklerim, temenni ederim. Bu çerçeve içerisinde, hiç bir değerlendirmenin iktisatla ilgili olumsuz bir algılama ortaya çıkarmaması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

“Enflasyon amacınızda bir revizyon var mı?” sorusuna Şener, “Matematiksel olarak çabucak hemen maksadın içerisindeyiz” karşılığını verdi.

Bir soru üzerine, Anadolu Yaklaşımı’ndan faydalanacak firma sayısı ve borç ölçüsünün muhakkak olmadığını belirten Şener, “Bunu daha fazlaca kendi kurumları bilebilir. Fakat şu var, sivil toplum kuruluşlarından bize gelen talepler ve istekler şunu açıkça gösteriyor ki, bu biçimde bir düzenlemeye yapmaya muhtaçlık vardır. bu biçimde bir düzenlemeden yararlanacak hayli sayıda firma vardır. Bizim açımızdan da değerli olan budur” diye konuştu.

“Laiklik, türban üzere hususların ülkeyi gerdiğini ve bunun iktisada yansıdığını düşüyor musunuz? Hükümet bir özeleştiri yapsa ve yeni adımlar atsa, bunun iktisada katkısı olur mu?” tarafındaki soru üzerine Şener, “Bence her gün yeni bir gündür” diyerek, Amerikalı ünlü ekonomist ve köşe muharriri Thomas Freidman’ın ‘Dünya Düzdür’ yapıtından örnek verdi. Şener, “Kitapta, Çin’de bulunan bir Amerikan otomotiv fabrikasının duvarında, ‘Afrika’da her sabah bir ceylan uyanır. Ve o ceylan bilirki o gün en süratli koşan aslandan daha süratli koşmazsa öldürülecektir. Afrika’da her saban bir aslan uyanır. Ve o aslan bilir ki, o gün en yavaş koşan ceylandan daha süratli koşmazsa aç kalacaktır. bu biçimde ister aslan olun, ister ceylan olun lakin her sabah kalktığınızda daha süratli koşmaya bakın. Global rekabette avantajlarımızı ve potansiyelimizi ortaya çıkarmak için ne yapmamız gerekiyorsa, hükümet olarak, iş etrafları olarak, sivil toplum örgütleri olarak, basın olarak ve öteki tüm kurumlar olarak bunu yapmalıyız” biçiminde konuştu.

“TANSİYONUNUN RAHATLATILMASINA GEREK VAR”

Şener, bir soru üzerine, Mortgage sistemiyle ortaya çıkan kredilerin, kendi mantığı içerisinde özel bir finansman sistemi doğurduğunu söz ederek, “ötürüsıyla, Mortgage yasalaştıktan daha sonra Mortgage çerçevesinde yeni bir konut kredilendirme sistemi ortaya çıktıktan daha sonra, bugünkü faiz oranlarıyla temaslı bir kıymetlendirme yapamazsınız” dedi.

“Ekonomideki son gelişmelerin akabinde ne üzere mali önlemler aldınız? Mali siyaset açısından ne yapacaksınız?” sorusu üzerine Şener, “Mali disiplini korumakta gösterdiğimiz titizliğimiz bundan daha sonra da devam edecektir” diye konuştu. Yaptığı konuşmada bununla ilgili mevzuları işlediğini söz eden Şener, şu biçimde devam etti:

“Enflasyon konusunda, Mayıs ayında öngörülenden yüksek çıktığı tabir edilmiştir. Bunda hammadde fiyatlarındaki artış, petrol fiyatlarındaki artışın ve bilhassa döneme yeni başlanması niçiniyle Nisan ve Mayıs aylarındaki konfeksiyon fiyatlarındaki yüzde 10’a varan artışın tesirli olduğunu söylemiş olduk. Bu çerçeve içerisinde mevzuyu takip ediyoruz.”

ASO Lideri Zafer Çağlayan da, beklentilerin üzerinde çıkan Mayıs ayı enflasyon sayısına, dövizde yaşanan artışın yansımadığını söylemiş oldu. Çağlayan, iktisattaki son gelişmelerin ‘fırsat’ ve ‘erken ikaz mekanizması’ olarak kıymetlendirilmesi ve buna nazaran önlem alınması gerektiğini belirtti. Anadolu Yaklaşımı’nın TBMM tatile girmedilk evvel yasalaşması gerektiğini tabir eden Çağlayan, gerçek bölüm üstündeki ‘zorunlu istihdam’ uygulamasının da kaldırılmasını istedi.

Merkez Bankası Para Heyeti’nin yapacağı toplantıyı da erken bulan Çağlayan, heyetin ABD Merkez Bankası’nın yapacağı toplantının akabinde toplanması gerektiğini savundu. “Merkez Bankası proaktif almalı, seyirci olmamalı” diyen Çağlayan, “Ekonomide dalgalanmalar olabilecektir. Dövizler yükselecektir. Kıymetli olan Türkiye enflasyonla uğraşına kararlılıkla devam etme mecburiyetinde. Bu hususta en ufak bir taviz ve kuşkunun kimsenin başında yer almaması lazım” biçiminde konuştu.

Kur riskinin gerçek bölüm için fazlaca kıymetli olduğunu ve önümüzdeki devirde yaşanabilecek bir kur riskinin gerçek kesimi derinden etkileyebileceğini lisana getiren Çağlayan, “Biraz tansiyonun rahatlatılmasına gerek var” sözünü kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat