DEÜ’nün Deney Üssünde Sona Yaklaşıldı

abbas

Global Mod
Global Mod
Kalkınma Bakanlığının 2015 yılında “Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapı” daveti kararında Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafınca üretimine başlanan ‘Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı’nda sona geliniyor. 28 milyon TL yatırım maliyetli projenin Mayıs 2023’te tamamlanmasını öngördüklerini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Proje ile başta tıp ve sıhhat bilimleri olmak üzere; bölge için son derece pahalı bilimsel bir altyapının kurulmasını öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra toplumsal hizmet alanındaki çalışmalarını da sürdürüyor. DEÜ’nün bu kapsamdaki teşebbüslerinden biri olan, Balçova’daki 15 Temmuz Sıhhat ve Sanat Yerleşkesi’nde hayata geçirdiği ‘Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı’nda sona yaklaşıldı. 2015 yılında Kalkınma Bakanlığının “Büyük Deney Hayvan Altyapı” davetine uygun olarak hazırlanan kıymetli yatırım, 2016’da 46 kurumun başvurduğu davette desteklenen tek proje olmaya layık görülmüş ve bu alanda birinci kamu takviyesi alan çalışma olmuştu. Ülkemizde ilaç, aşı, biyomalzeme, biyomateryal ve başka translasyonel tıp araştırmaları için gerekli altyapının oluşturulmasının hedeflendiği proje çerçevesinde, preklinik hayvan çalışmaları yapılacak.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

Projenin lansman toplantısında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 28 milyon TL yatırım maliyetli projenin Mayıs 2023’te tamamlanmasını öngördüklerini söylemiş oldu. Proje yardımıyla tıp ve sıhhat bilimleri alanında ulusal ve memleketler arası iş birliklerinin oluşturulmasının hedeflendiğini aktaran Rektör Hotar, “Bu proje Türkiye’ye; tahminen de ileride dünyaya örnek olacak bir kararı meydana getirecek. Projeyle, başta tıp ve sıhhat bilimleri olmak üzere bölge için son derece kıymetli bilimsel bir altyapının kurulması öngörülmekte. İnsanlarda kullanılacak biyomalzeme ve biyomateryal geliştiren kamu ve özel kurum ve kuruluşların biyouyumluluk testleri için yurt dışı bağımlılığı da azalacak. Üniversitemizin Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, cerrahi tekniklerini geliştirmek için laporaskobik cerrahi, endeskopik cerrahi, kardiyovasküler cerrahi, artroskobik cerrahi üzere yurt dışı kursları yerine kurum bünyesinde açılan kurslara katılma ve kurs düzenleme imkanına sahip olacak” diye konuştu.

KANSERE TAHLİL ARANACAK

DEÜ’nün “Araştırma Üniversitesi” vizyonuna uygun olarak projenin; mevcut araştırma kapasitesine, yayın sayısına ve kalitesine de olumlu istikamette tesir edeceğini aktaran Rektör Hotar, “Kurumumuz, bilhassa kanser tedavisinde kullanılan ilaç, aşı, biyomalzeme geliştirmelerinde; çeşitli test ve deneylerin yapılmasında yeni imkânlara kavuşacak. Bulunduğumuz bina, bu projeye uygun olarak deney hayvanları üretimi ve kullanması için inşa edildi. Geçen yıl ihalesi yapılan bu yapının yatırım maliyetinin 28 milyon lirayla sonuçlanmasını bekliyoruz. Burada ofisler, laboratuvarlar, hayvan üretim ve karantina alanları, operasyon ve müşahede odaları da yer alacak. Merkezimizin hastalara şifa getirmesini, kurumumuzun ismini tarihte yaşatacak hizmetlerimizden biri olmasını umuyor ve projede emeği geçen değerli hocalarımıza, mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

ULUSLARARASI NİTELİKTE

DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Yılmaz’ın da projeye ait bir sunum gerçekleştirdiği görüşmede, merkezin memleketler arası niteliğine değinildi. Yılmaz, şu ayrıntıları verdi: “Kalkınma Bakanlığı, ülkemizin bu bahisteki muhtaçlığını karşılamak üzere davete çıkmıştı. Büyük deney hayvanları, beşere geçmedilk evvel bütün biyomalzemelerin, ilaçların test edildiği en son etaptır. Bundan daha sonra faz 1 etabına geçilen çalışmalar yürütülür. Bu alandaki eksiklikten dolayı senelerca birfazlaca milletlerarası projede kaybımız oldu. Bakanlığımız bunu gördü ve bu projeye takviye verdi. Kurumsal manada bu biçimde bir yatırıma başlamanın memnunluğunu yaşıyoruz. İnanıyorum ki memleketler arası standartlarda olacak bu bina, hiç tanımadığımız insanların hayatlarına dokunarak, tedavilerine yardımcı olacak.”

Yılmaz, büyük deney hayvanlarının 10 ila 25 kilogram tartısındaki hayvanlar olduğunu kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı