Ege Üniversitesi, ‘Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun kurucu 8 üyesinden birisi oldu

abbas

Global Mod
Global Mod
Rektör Prof. Dr. Budak, Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan “Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu Protokol İmza Töreni”ne katıldı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğinde, dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi içinde iş birliklerini güçlendirecek Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu protokolü Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile imzalandı. Protokol; paydaş kurumlar içinde yer alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın dayanaklarıyla, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi olmak üzere 8 üniversite ile imzalandı. İmza merasiminde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Dr. Ali Taha Koç, platformun ülkemizde bir birinci olduğunun altını çizerek yenilikçi teknolojilerde kamu, akademi ve özel bölüm içinde iş birliklerini güçlendireceğini söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak İdaresi Dairesi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uyumunda oluşturulan “Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu Protokol İmza Töreni” Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Platformun kurucu 8 üniversitesinden birisi olarak seçilen Ege Üniversitesi ismine protokol, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafınca imzalandı.

Dijital İnovasyon İş Birliği protokolü imzalandı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Dr. Ali Taha Koç, Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun hem kamuda birebir vakitte özel kesimde yürütülen dijitalleşme çalışmalarını hızlandırıp destekleyecek temellerin atıldığını söyleyerek, hayata geçirilecek bu platform ile yapay zekâ, data bilimi, siber güvenlik, robotik ve bunlarla alakalı teknoloji alanlarında kamu, akademi ve özel dal içinde iş birliklerinin güçlendirmesinin hedeflendiğini tabir etti. Dijital İnovasyon ve İş Birliği Platformu’na vakit içerisinde öteki üniversitelerin yanı sıra özel kesimden iştirakçilerin da dâhil olacağını belirten Lider Dr. Koç, “Program; kamu ve özel bölümün gereksinimlerine yönelik yerli teknolojik tahlillerin geliştirilmesi, kamu ve özel daldaki insan kaynağının sahip olduğu ileri dijital marifetlerin geliştirilmesi ismine kısa ve uzun devirli eğitim programlarının hayata geçirilmesi, dijital iktisadın gelecekte oluşturacağı fırsatlardan en yüksek randımanla faydalanılması ismine strateji ve siyaset çalışmalarının desteklenmesi, memleketler arası iş birlikleri ile hizmet kapsamının genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi üzere bir hayli yarar sağlayacaktır” dedi.

Yakın vakitte imzalanıp iştirak sağlanacak Dijital Avrupa Programı’nın dijital teknolojiler alanında ülkemizdeki nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine de değerli katkıları olacağını belirten Lider Dr. Koç, “Dijital Avrupa Programı (DAP); bilhassa yapay zekâ, yüksek başarımlı hesaplama ve data analitiği alanlarında kritik dijital altyapıların kurulması açısından ülkemizdeki lokal ekosistemi destekleyecek. Ülkemizden paydaşların iştirak sağlayacağı projelerin, dijital teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine de kıymetli katkıları olacaktır” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, Türkiye’de bir birinci olan Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu protokolünü imzalamaktan büyük memnunluk duyduğunu söz eden Lider Dr. Koç, “Ülkemizde dijital dönüşüm ekosisteminin sürdürülebilir bir yapıda geliştirilmesi noktasında Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu kilit bir rol üstlenecek. Bu çalışmalar, beraberinde dijitalin yüzyılı olan Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu da destekleyecek ve inşasına yardımcı olacaktır” dedi.

“Üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hepimizin bildiği üzere dünyada büyük bir değişim, dönüşüm ve teknolojik gelişim yaşanıyor. Belirtmek isterim ki, en büyük değişimin yaşandığı bilgi irtibat teknolojilerindeki ilerleme her alanı etkilediği üzere bilhassa eğitim, öğretim ve araştırma geliştirme alanını da derinden etkiliyor. Ülkemizin, teknoloji konusunda dünyada öncü ülkeler ortasına girmesinin artık bir mecburilik haline geldiğini hepimiz müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Dijital Türkiye ve Ulusal Teknoloji Atılımının ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz. Ne memnun ki bugün hususa ait çalışmalar, devletimizin şimdi tüm kurumlarında artan bir kararlılıkla devam ettiriliyor. Unutulmamalıdır ki, günümüz dünyasında gerçek bağımsızlık, tam olarak bu noktada başlıyor. Ülke olarak teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten bir pozisyona gelmek için Ege Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğun şuuruyla hareket ediyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

“Dijitalleşme alanında da büyük bir dönüşüme imza attık”

Ege Üniversitesinin hayata geçirdiği projelerle bilişim altyapısını güncelleyerek sağlamlaştırdığıni vurgulayan Rektör Budak, “Türkiye’nin en esaslı yükseköğretim kurumlarından olan tam akredite araştırma üniversitemiz; son periyotta eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma hizmet, uzaktan eğitim, milletlerarasılaşma, kalite ve akreditasyon parametrelerinde yakaladığı muvaffakiyetini bilişim teknolojileri ve dijitalleşme alanlarında da göstererek, büyük bir dönüşüme imza attı. Yapılan yatırımlarla üniversitemizin teknolojik altyapısı dünya standartlarına kavuşturuldu. Öne aldığımız dijitalleşme amacımız doğrultusunda yeni uygulamaları bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üniversitemize kazandırdığımız öncü dijital uygulamalar ile akademik ve idari süreçleri, araştırma ve eğitim imkanlarını daha faal, süratli ve verimli hale getirdiğimizi söyleyebilirim. Değerli uygulamaları ve yazılımları kullanmaya başladık. Dijitalleşmede marka üniversite olma gayesiyle çağın ihtiyaçlarını, milletlerarası algoritmaları yakından takip ederek; ESCOLA ve CHET projeleri, Sanal Sınıf, Akademi TV, EGE-LABSİS, BAPSİS, AVESİS ve UNISIS Bilgi Sistemi üzere bir epey dijital uygulamayı hayata geçirdik. Tüm uygulamalarımızı E-Devlet başta olmak üzere, üst kurumların uygulamalarına entegre ederek, süratli ve inançlı bir yapı oluşturduk. Ayrıyeten Ege Taşınabilir Bilgi Sistemini hizmete soktuk. Öğrenci Bilgi İdare Sistemi ile entegre olan sistemimizde öğrencilerimiz buradaki detaylarıne ulaşabiliyorlar. Tıp Fakültesi Hastanesinde; Online hekim (TeleTıp), dijital arşiv, online randevu, dijital ilaç ve depo idaresi ile arşiv ve bilgi sisteminin dijitalleşmesini sağladık. Tam dijital bir üniversite konsepti doğrultusunda iş akış süreçlerini bilgi bağlantı ortamına aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

“Platform ülkemizin dijital dönüşümüne büyük katkı sunacak”

Tam akredite, memleketler arası standartlarda altyapıya sahip bir araştırma üniversitesi olarak dijitalleşme alanında nitelikli çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, akademik bilgi birikimi, teknik altyapı olgunluğu ve gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme teşebbüslerimiz ile Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun kurucu üyesi olarak seçilen 8 üniversiteden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizin dijital dönüşümüne büyük katkı sunacak olan platformda yer almamıza imkan sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Lideri Dr. Ali Taha Koç’a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Ege Üniversitesi ile birlikte 8 üniversite yer alıyor

‘Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nda Ege Üniversitesi ile bir arada, Erciyes, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Teknik, Koç, Orta Doğu Teknik, Osmangazi ve Sabancı Üniversiteleri yer aldı.



Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı