Eyvah çocuğum okula gitmek istemiyor

abbas

Global Mod
Global Mod
Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci için birinci ders zili çaldı. Kimi öğrenciler okula başladığı için fazlaca memnunken bilhassa ilkokula, ortaokula ya da liseye geçen öğrenciler birinci haftalarda ahenk meseleleri yaşayabiliyor. Birtakım çocuklar ise okula hiç gitmek istemiyor, daima ağlayarak, kendini hasta hissettiğini söyleyerek okuldan kaçıyor. Okula gitmeyi reddetme boyutuna gelen okul fobisinin çözülmemesi tüm bir devri hatta öğrencinin eğitim hayatını dahi etkileyebilir. Bu niçinle ailelere biroldukca bakılırsav düşüyor.

Okul fobisi nedir?

Okul fobisi hakkında bilgi veren Akademisyen-Yazar, Eğitim Danışmanı Ecehan Ersöz, “Çocuğun, okula gitmekten telaş ve dehşet duyması manasına gelen okul fobisi, her yaşta görülebilir. Okul reddi olarak da tanımlanabilir. Lakin bu isteksizlik çocuk, tembellik yaptığı için değildir. Okul fobisinde çocuk, okula gitmeyi duygusal olarak reddeder. Kaygı, öfke, sonluluk hali, hasta hissetme üzere belirtiler gösterebilir. Genç nüfusta yüzde 2-5 oranında karşılaşılıyor” dedi

Geçiştirmeye çalışmayın

Okula başlama tecrübesinin öğrencilerin tüm eğitim hayatlarını etkileyebildiğini aktaran Akademisyen-Yazar, Eğitim Danışmanı Ecehan Ersöz, bu yüzden velilerin hususa yaklaşımının pek değerli olduğunu kaydederek şu tekliflerde bulundu:

– Çocuğun tasalarını geçiştirmeye, küçümsemeye çalışmayın. Gerçekçi karşılıklarla onu rahatlatın.

– Okula gidersen armağan alırız, okula gitmezsen işsiz kalırsın üzere tehdit, pazarlık içeren cümlelere kurulmamalı.

– Kendi tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.

– Yaşıtlarıyla kıyaslama yapmayın.

– Zorla okula götürmeye çalışmayın, tasa daha da artabilir.

– İleri düzey okul fobisi var ise profesyonel takviye alabilirlersiniz.

– anne babalarla birlikte okula motivasyona yönelik bir pano hazırlanabilir.

– Dijital aktiviteler yerine biraz daha okul hayatını tanıtan, sevdirecek ve öğrenme heyecanı yaratacak usulde kitaplarla vakit geçirilmeli.

– Okul alışverişi ile öğrencileri motive etmek mümkün. Online alışveriş yapılacaksa da gereksinimlerin bir kısmını fizikî olarak temin edilmeli.

– Okulun onun için mana söz etmesi için güzel vakit geçireceği, yeni arkadaşlarla tanışacağı, çeşitli etkinlikler gerçekleştireceği bir ortam olduğunu anlatabilirsiniz.

– Öğrencilerin okulda öğreneceklerine özendirebilir ve öğrenmenin değerini muvaffakiyet kıssaları, atasözü yahut özdeyişlerle aktarabilirsiniz. bu biçimdece okul ömrü çocuk için bir mana tabir ederek, zihnindeki belirsizlikler azalacak ve okula yönelik aidiyet duygusu artacak, aileye yönelik ayrılık telaşının da önüne geçilebilecektir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı