Geleceğini Kuran Genç Bayanlar Projesi’ne Adana’daki Kurumlardan Rekor İştirak

abbas

Global Mod
Global Mod
Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanların sorun ve gereksinimlerini gündeme taşımayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Bayanlar projesinin Adana’da düzenlenen son mahallî paydaş toplantısı kurumlardan rekor iştirak ile gerçekleşti.


Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan yaklaşık 3,5 milyon genç hanımın karşılaştığı zorlukları anlamaya ve tahlil geliştirmeye odaklanan “Geleceğini Kuran Genç Bayanlar” projesinin saha ziyaretleri İzmir ve Diyarbakır’dan daha sonra Adana ile devam etti. Projenin pilot vilayetleri içinde yer alan Adana’da gerçekleştirilen üçüncü mahallî paydaş toplantısında, Adana’daki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanlar ile ilgili durum kıymetlendirilmesi yapıldı ve paydaşların görüşleri alındı.

Ülkemizde 18-29 yaş içindeki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanların sıkıntılarını gündeme taşımayı ve bu sıkıntılara yönelik düzenekler geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında Adana’da düzenlenen lokal paydaş toplantısına Adana Valiliği, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye, kamu kurum ve kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve üniversitelerden temsilciler katıldı.

Adana’da gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı bayanın Statüsü Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, “Dünyada olduğu üzere ülkemizde de çeşitli toplumsal ve ekonomik sebeplerle eğitim ve istihdam fırsatlarından yararlanamayan gençler bulunuyor, genç işsizliği giderek artıyor ve ülkeler bu sıkıntıyı evvelandiriyor. Günümüzde genç işsizliği kadar kıymetli lakin ondan daha derin ve karmaşık bir bağlamı içeren, gençlerin toplumsal hayattaki ve işgücü piyasasındaki durumlarını tanımlayan ne eğitimde ne istihdamda olan gençler olgusu ile karşı karşıyayız. NEET nüfus kümesinde yer alan gençlerin farklı gereksinimleri gözetilerek, kapsamlı siyaset ve stratejilerin oluşturulması fazlaca kıymetli. Gerçekten, Ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyan üst siyaset dokümanı 11. Kalkınma Planı’nda 2023 yılına kadar genç istihdam oranının 39,5’e yükseltilmesi maksadı bulunuyor. Bugünkü istişare toplantımızın konusu olan ‘Geleceğini Kuran Genç Bayanlar Projemizi’ 18-29 yaş içindeki NEET kümesindeki genç bayanların güçlenmesi, marifetlerinin ve istihdam imkanlarının güzelleştirilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları, farkındalık ve mesleksel eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk programları ile fırsatlar haritası üzere epey değerli faaliyetleri içerecek biçimde hayli kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık. Projemizin başarılı olması için tüm taraflarca sahiplenilerek itinayla uygulanması hayli kıymetli. Bilhassa pilot vilayetlerimizdeki farklı kurum temsilcilerimizin takviyelerinin bizler için hayati değerde olduğunu bilhassa belirtmek isterim. ” dedi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Geleceğini Kuran Genç Bayanlar projesinin mahallî paydaş toplantıları kapsamında İzmir ve Diyarbakır’dan daha sonra son durağımız olan Adana’dayız. Vakfımızın temellerinin atıldığı Adana’ya değerli projemiz için tekrar gelmek ve bu biçimdesine ağır bir iştirakle karşılaşmak bizleri fazlaca keyifli etti. Sabancı Vakfı olarak Türkiye’de dönüşüm başlatacak bir büyük tesir projesi gerçekleştirme hayaliyle yola çıktık. İki yıllık araştırma, paydaş toplantıları ve ön hazırlık süreci sonunda Türkiye’de giderek kıymetli bir toplumsal sorun olan “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” yer alan genç bayanlar yani NEET problemini ele almaya karar verdik. Projemiz, 18-29 yaş içindeki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanları kapsıyor. Ülkemizde 5 milyon genç, ne eğitimde ne istihdamda yer alırken; bu gençlerin 3.5 milyonunu ise bayanlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki her iki bayandan biri eğitimine devam etmiyor yahut rastgele bir işte çalışmıyor. Bu kıymetli sorunun tahlilinde kolektif tesir, beraberliğimizin en değerli yararını oluşturacak. Adana’da da bayan alanında gerçekleştirilen çok pahalı projelerin olduğunu gözlemliyoruz. Buradan güç alarak, Adana’daki kurumların bu projede bizimle yol arkadaşlığı yapacağına olan inancımız tam. Daima bir arada projelerimizi bir ortaya getirirsek, tahlil tekliflerimizi birleştirirsek tesirini büyütebiliriz.” diye konuştu.

UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner; “Ülkemizde 18-29 yaş içindeki her iki genç bayandan biri ne yazık ki ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Gençlerin, bilhassa genç bayanların güçlenmesini teşvik etmek, UNDP için büyüyen bundan öncelik. Hem siyaset birebir vakitte uygulama seviyesinde gençlerin ve bayanların toplumsal ve ekonomik olarak güçlenmesine, istihdama katılmalarına dayanak olan teşebbüslerin ortasında yer alıyoruz. Kimseyi geride bırakmamak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın temelini oluşturuyor. Geleceğini Kuran Genç Bayanlar projesi ile kimseyi geride bırakmadan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanların karşılaştığı zorlukları anlamaya ve tahlil geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu bağlamda tüm paydaşların ortak uğraşlarıyla tasarlanan projenin ne eğitimde ne istihdamda yer alan bayanlarda farkındalık yaratmada, kendilerini geliştirmelerini sağlamada ve istihdam edilebilirliklerinin artmasında büyük tesiri olacağına inanıyorum.” dedi.

Sabancı Vakfı tarafınca desteklenen Geleceğini Kuran Genç Bayanlar projesi, Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafınca yürütülüyor.

Proje, mahallî paydaş toplantılarının gerçekleştirildiği Adana, Diyarbakır ve İzmir’in yanı sıra Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere toplam 11 pilot vilayetde uygulanacak. İzmir, Diyarbakır ve Adana’da düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantılarının akabinde ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanların muhtaçlıklarının belirlenmesi ve aksiyon planının oluşturulması için bu vilayetlere özel mevcut durum ve muhtaçlık tahlilleri yapılacak.

Tahliller doğrultusunda ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç bayanların güçlenmesi, hünerlerinin ve istihdam imkanlarının uygunlaştırılması için kapasite geliştirme çalışmaları, farkındalık ve mesleksel eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk programları tasarlanıp uygulanacak.

Çalışma kapsamında ayrıyeten eğitim, staj ve istihdam fırsatlarına ulaşılabilen “Fırsatlar Haritası” ile mentorluk ve çevrim içi eğitim modüllerini içeren dijital portal da açılacak. Mayıs ayında faaliyete geçecek dijital portal, ne eğitimde ne istihdamda yer alan bayanlara yönelik fırsatlar konusunda özel dal, sivil toplum ve kamu kurumları içinde köprü nazaranvini gorecek.

Ayrıyeten, faaliyetleri destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesine imkan sağlayacak hibe programı ile 11 vilayette bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına dayanak verilecek.



Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı