İzmirliler 100. Yıl Anı Meskeni için sandıkları açtı

abbas

Global Mod
Global Mod
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına kente kazandıracağı anı konutu için bağışlar APİKAM’da toplanmaya başlandı. İzmirlilerin ağır ilgi gösterdiği kampanya kapsamında vatandaşlar, İstiklal Madalyası’ndan periyoda ilişkin silahlara kadar 1914-1930 senelerına ilişkin malzemeleri tozlu raflardan indirerek İzmir’e bağışladı. Toplanan gereçler, 9 Eylül’de Alanyalı Konağı’nda açılacak 100. Yıl Anı Evi’nde sergilenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı anısına kuracağı anı meskeni için başlatmış olduğu bağış kampanyasına İzmirliler ağır ilgi gösterdi. 1914-1930 senelerına ilişkin periyodun ruhunu yansıtan her türlü eşyanın sergileneceği anı konutu için İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in yaptığı bağış daveti üzerine, İzmirliler ellerindeki malzemeleri Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’ne ulaştırmaya başladı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Tuğba Kılıçkaya, “Bağışçılarımızla bağlantı kurabilmek için bir sekretarya oluşturduk. Gelen telefonlara anında dönüş yapıp bağışçılarımızın konutlarına gidiyoruz. Malzemelere bakarak 1914 ile 1930 yılları içinde kullanabileceğimiz bir malzeme var ise bağışçılarımızın onayının akabinde bir protokol ile gereci alıyoruz. Yurttaşlarımızın ilgisi bizi fazlaca keyifli ediyor. Çok sayıda telefon alıyoruz. Biz de onlara ulaşmak için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz. İlgi ve takviyelerinden ötürü hemşehrilerimize teşekkür ediyoruz” sözlerini kullandı.

İstiklal Madalyası’nı oğlu yerine İzmir’e bıraktı
Dedesinin hatıra fotoğraflarını ve İstiklal Madalyası’nı Anı Konutu için bağışlayan Muzaffer Batu, dedesinin Çanakkale’den İzmir’in kurutuluş sürecinin izlerini taşıyan fotoğraflarla ilgili bilgi verdi. Batu, “Karataş’ta yürürken tramvay istasyonunda anı meskenine bağış davetini billboardlarda okudum, dikkatimi çekti. Bende de bu biçimde gereçler vardı. Yüz seniçin tahminen daha fazla müddette konutumuzda. Orada tozlu raflarda duracağına arayıp sorayım dedim. Aradım ve epeyce hoş karşılandım. Çok hoşuma gitti. Koşa koşa getirdim anıları. Bizim konutumuzda ‘İstiklal Madalyası meskenin en büyük oğluna kalır’ diye bir kural var. Babamdan bana kaldı. Benim oğlum var ancak yüz yıl anısına İzmir’e bağışlamak daha gerçek geldi. Oğlum üzere hayli sayıda gencin görüp duygulanmasını, bu milletin kıymetlerine sahip çıkmasını temenni ediyorum. bu biçimde olması daha âlâ. Tozlu raflardan indirelim, müzelere bağışlayalım. Beşerler bunları görsün” diye konuştu.

“İzmirliye armağan etmeyi bir nazaranv bildik”
İzmir’in kurtuluş gününden kalma cet yadigarı emanetleri anı meskeni için bağışlayan Hayriddin Sunu ise şu biçimde konuştu: “9 Eylül 1922 yılında Yunan askeri İzmir’den ayrılırken bıraktıkları silahları herkes meskenine götürmüş. Bizde olan tüfekleri daha evvel devlete teslim etmiştim. Lakin bu iki kasatura kaldı. Babam ve dedem o devir tabakhanede deri düzeltmek için bunları kullanırlarmış. sonrasındasındasında hatıra olarak sakladık. Bir tanesi kendi kınıyla bir arada duran bir kasatura. Oburu ise tüfeğe takılan bir kasatura. Ben 36 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bakılırsav yaptım; Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bu biçimde bir kasatura görmedim. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Alanyalı Köşkü’nü nrestore edilerek 100’üncü yıl Anı Konutu haline getirilmesinde İzmirlilere yaptığı davet bizi heyecanlandırdı. Bir demir aksamı olarak görülen bu anıların, sergilenmesi için billboardlardaki numaraya başvurduk. Konutumuza gelip yerinde incelediler. Standa paha görüldü. Biz de bu yapıtları İzmirimize, İzmirliye armağan etmeyi bir bakılırsav bildik. Tunç Soyer’e de şükranlarımı sunarım”


APİKAM bağışları bekliyor
Bağış olarak kabul edilecek gereçlerin; I. Dünya Savaşı, İzmir’in işgali, Ulusal Çaba Periyodu, İzmir’in Kurtuluşu, Lozan, İzmir İktisat Kongresi, Cumhuriyet’in ilanı, Atatürk İhtilalleri, Efeler ve gibisi bahislerle ilgili olması gerekiyor. Bu devri simgeleyen data oluşturabilecek; evrak, vesika, defter, makale, fotoğraf, gravür, afiş, posta pulu, üniforma, mektup, kartpostal, harita, madalya ve benzerleri bağış olarak kabul ediliyor. Kampanya kapsamında bağışçılar tarafınca ulaştırılan gereçler, teker teker kayıt altına alınıyor. Uygun biçimde bakımı yapılan açılış gününe kadar koruma ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi içinde tarihi Alanyalı Konağı’nın “100. Yıl Anı Evi” olarak İzmir’e kazandırılması için protokol imzalanmıştı.

Bağışta bulunmak isteyenler için:
Eda Taşdemir:
293 1588
Tülay Tankut: 293 3566
Adres: APİKAM, Çankaya Mah. Şair Eşref Bulvarı No:1/A 35210 Konak-İzmir

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı