Karşıyaka’da Mikrofiliz Eğitimi

abbas

Global Mod
Global Mod
Bütün dünyayı etkileyen iklim krizi ve mümkün tesirlerinden besin krizine karşı Karşıyaka’yı daha dirençli kılmak hedefiyle çeşitli çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, ‘Mikrofiliz Eğitimi’ düzenledi. Ziraî Hizmetler Müdürlüğü tarafınca düzenlenen eğitimde Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Sivaslı; mikrofilizler, faydaları ve nasıl üretileceğine ait ayrıntılı bilgi verdi. Eğitimin sonunda iştirakçilere, mikrofilizlerin ekimi de uygulamalı olarak gösterildi.

Karşıyaka Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay’ın da katıldığı eğitim, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitimin birinci kısmında Türk mutfağında da geçmişten günümüze şifa kaynağı olarak bedellendirilen; antioksidan, lif, vitamin, prebiyotik içeriği ile sağlıklı ömür ve sağlıklı beslenme için destek sağlayan, ağır lezzetleriyle de sofralara tat katan mikrofilizler tüm taraflarıyla ele alındı.

“ONLAR HAYAT FİLİZLERİ”

Mikrofilizlerin güçlü bir içeriğe sahip olduğunu, yanlışsız üretim ve tüketim yollarıyla yüksek yarar sağlanabileceğini vurgulayan Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Sivaslı, mevzuya ait şu ayrıntıları verdi: “Atıklarımızı sıfırlamak ismine da çalışmalar yapıyoruz. Bunları kolay eğitimler olarak düşünmeyin; bir farkındalık çalışması, değerli bir toplumsal sorumluluk teşebbüsü projesinin bir modülü. Bu eğitimin ismine ‘Yaşam Filizleri’ dedim. Hepimiz çeşitli destekler kullanıyoruz zira hastalıklara karşı dirençli olmak istiyoruz. Ancak bitkiler kendi içlerinde kimyasallar üreterek kendilerini koruyorlar. Mikrofilizler, tohum yaşama birinci kere tutunurken kimi kimyasallar üretiyor ve bir savunma sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Birinci birkaç gün bitkinin ortasında fazlaca fazla ölçüde bulunuyor. Biz bu mikrofilizleri üretip, yanlışsız vakitte ve yanlışsız biçimde hasat ettikten daha sonra gerçek biçimde tüketirsek hayli önemli bir destek olduğunu nazaranceğiz.”

“BİR ADIM ATALIM”

“Erişkin hallerine nazaran, onlarca kat fazla antioksidan, vitamin, lif, besin elementi içerek bebek filizlerdir. Dikimden 7-14 gün daha sonra birinci yaprakların çıkmasıyla birlikte hasat edilen bebek sebzelerdir” diyerek mikrofilizlerin tarifini yapan Sivaslı, dünyanın ortasında bulunduğu krizlere karşı ferdi ve toplumsal olarak çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Topraklarımız süratle kirleniyor, toprak kirliliği epeyce makûs bir şey ve toprak kolay kolay temizlenemiyor. Ocak ayındayız ve hava sıcaklığının olağandan yüksek olduğunun farkındayız. Gitgide berbat bir noktaya sürükleniyoruz, bir arada bir şeyler yapmaya gereksinimimiz var, yapmak zorundayız. Daha az tüketmeli, daha az ziyan vermeye çalışmalıyız. Mümkün olduğunca kişisel ya da kolektif olarak bahçemizde, balkonumuzda üretim yapmayı denemeliyiz. En küçük adımdan, en sıradaninden başlayalım ancak başlayalım, en azından bu farkındalık için bir adım atalım” dedi.

İLAÇSIZ TOHUM VURGUSU

Mikrofilizlerin sıhhate epeyce faydalı olduğunu lisana getiren Sivaslı, niye üretilmesi gerektiğini anlatırken içeriği hakkında da bilgi verdi. Karnabahar, brokoli, marul, dereotu ve biroldukca zerzevatın mikrofilizinin antioksidan açısından güçlü olduğunu ve randıman alınabileceğini belirten Sivaslı, “Mikrofilizler lezzet için, sağlıklı ömür ve sağlıklı beslenme için, diyet yapmak için, prebiyotik ve işlevsel besin olarak kullanılabilir” diye konuştu. Mikrofilizlerin nasıl yetiştirilmesi gerektiğini de anlatan Sivaslı; tohum seçimi, sterilizasyon ve yetiştirme ortamının değerini vurguladı. Tohumların bilhassa ilaçsız olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıyeten topraksız tarım uygulamasının daha uygun olacağını da açıklamasına ekledi. Sivaslı, eğitimin birinci kısmının sonunda iştirakçilerin sorularını yanıtladı.

UYGULAMA YAPILDI

İkinci kısımda ise iştirakçiler, Belediye tarafınca temin edilen araç ve materyaller ile birinci kısımda öğrendikleri teorik ayrıntıları deneyimleme fırsatı buldu. Belediye tarafınca geçtiğimiz aylarda kente kazandırılan Karşıyaka Tohum Bohçası Şehit Muhittin ve Ayşe Dudu Sağıroğlu Atalık Tohum Merkezi’nin pancar, dereotu, brokoli üzere tohumları iştirakçiler tarafınca filizlendirilmek gayesiyle ekildi. Gökhan Sivaslı denetiminde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimde, iştirakçiler hem filizlendirme prosedürünü deneyerek öğrenmiş oldu birebir vakitte birinci deneyimlerini yaşadı. Sivaslı, uygulama esnasında bilhassa dikkat edilmesi gereken konularda iştirakçilere ikazlarda bulundu. Eğitimin sonunda iştirakçilere, iştirak dokümanı takdim edildi.



Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı