Meyve ağaçlarında aşılama ve budama nasıl olmalı?

abbas

Global Mod
Global Mod
KO-MEK’te Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursuna katılan kursiyerleri, güneşli havanın da tesiriyle bahçelerde pratik yapmaya başladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kurslarında (KO-MEK), teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler de devam ediyor. Uygulamalı eğitimleri yerinde ve eğitmenler eşliğinde birebir gorerek öğrenen, KO-MEK Kandıra Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursu kursiyerleri bahçede uygulama yaptı. Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursiyerleri güneşli bir havada meyve ağaçlarında aşılama ve budama alanında bol ölçüde pratik yaparak öğrenmenin tadını çıkardı.

EL MARİFETLERİNİ GELİŞTİRDİLER

İlkbaharın gelmesiyle bir arada Kandıra Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursiyerleri, güneşli havanın da tesiriyle bahçelerde pratik yapmaya başladı. pek geniş alanda farklı meyve ağaçlarının üzerinde aşılama ve budama yapan kursiyerler ellerinde testere ve bıçakla bol ölçüde pratik yaparak el hünerlerini geliştirme fırsatı buldu.

ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİDECEKTİM KO-MEK’E GELDİM

Yabani olarak yetişen elma ağacına daha evvelde hazırlamış olan elma kalemleri ile aşı yapan kursiyerler, yapılan aşıları itinayla sararak inançla büyümesini sağladı. Aşılama ve budama yapan kursiyer Doğan Ciboğlu konuşmasında, “Kandıra’ya yaklaşık 5 sene evvel geldim. Burada yaşıyorken tarım ile ilgilenmek istedim. Evvelden ziraat mühendisliğine gitmeyi düşünüyordum lakin bu kurs açılınca gerek kalmadı. Bu kurs yardımıyla burada hayli hoş bilgiler öğrendik. Eğitimcilerimiz canla başla bizlere bir şeyler öğretmek için uğraşıyorlar ben de buradan öğrendiklerimle seracılık yapıp öğrendiklerimi hayatıma uygulamak istiyorum” diye tabir etti.

KO-MEK’TE EĞİTİMLER ÇOK KALİTELİ

Bir öbür kursiyer Ali Kocan ise konuşmasında, “Emekli olduktan daha sonra KO-MEK’e kayıt yaptırarak arıcılık, seracılık ve aşılama kurslarına geldim. Daha evvel Kandıra’da bu biçimde bir kurs olduğunu bilmiyordum. Burada sahiden eğitim epey kaliteli ben KO-MEK’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye söz etti.

BAYAN KURSİYERLER ÇOK SAVLI

Yeni devirde 19 kursiyerin katıldığı Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama Kursunda bayanların çoğunlukta olması ise pek dikkat çekiyor. Üretimde ve iş gücünde her alanda adamların yanında olan bayan kursiyerler ağaç budama ve aşılama alanında da pek tezli. Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursuna katılan bayan kursiyer Filiz Yıldırım, “Bu kursa gelmeyi fazlaca istiyordum zira babam bu işin her inceliğini biliyordu fakat biz bir türlü öğrenme fırsatı bulamamıştık, artık KO-MEK yardımıyla ben de aşılama ve budamanın inceliklerini öğrenme fırsatı buldum. Bugün eğitmenlerimizle buraya gelerek alanda meyve ağaçlarının üzerinde uygulama yapma fırsatı bulduk bize bu imkânı sağlayan herkese fazlaca teşekkür ediyorum” formunda konuştu.

BABAMDAN ÖĞRENMEDİĞİMİ KO-MEK’TE ÖĞRENDİM

Son olarak konuşan bir öbür kursiyer Hızır Dilek ise “Ben Kandıralıyım lakin uzun yıllar yurt haricinde yaşadım. Kandıra Kocaeli’nin toprak bakımından en büyük ilçesi ve burada çiftçi yoğunluğu daha fazla. Gençlerimizin birden fazla bu konularda pek bilgi sahibi değil. Onlarında KO-MEK’e gelerek eğitim almalarını istiyorum. Bizim bağ ve bahçelerimiz var lakin daha önce babam bize bu tıp uygulamaları göstermiyordu. KO-MEK yardımıyla burada babamın öğretemediğini öğreniyorum” diyerek KO-MEK’e teşekkür etti.

BUDAMANIN İNCELİKLERİ ANLATILDI

Alanında uzman eğitmenler tarafınca verilen, Meyve Ağaçlarında Aşılama ve Budama kursunda; farklı yaş ve tıpta meyve ağaçlarının bulunduğu bahçede budamanın gayeleri temelleri anlatıldıktan daha sonra süreçte dönemin, anacın, meyve cins ve tipinin, yaşın, iklimsel faktörlerin budamaya olan tesirleri üzerinde duruldu. Dikim, form, randıman ve gençleştirme budamaları elma, armut, kayısı, kiraz ve ceviz ağaçlarında uygulamalı olarak anlatılmış olup, ilaveten farklı budama tekniği gerektiren asmada da uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Budamada daha epey klasik ağaçlarda uygulanan Goble ve Modifiye Önder budama sistemleri üzerinde duruldu.

AŞILAMA SÜRECİ YAPILDI

Aşılama konusu ise bilhassa dönemsel niçinlerden dolayı lakin birfazlaca meyve tipinde uygulanan yarma kalem aşısı ile cevizde çeşit değiştirmeye yönelik, kabuk altı aşı olarak tabir edilen aşı metotları uygulamalı olarak ele alınmıştır. Lakin göz aşılarından olan yonga, yama aşılarından teorik olarak bahsedildi.

MÜRACAATLAR KO-MEK.ORG ADRESİNE

KO-MEK eğitimlerinden fiyatsız yararlanmak isteyen vatandaşlar müracaatlarını KO-MEK’in resmi internet sitesi olan www.komek.org adresi üzerinden yapabilir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı