Rektör Prof. Dr. Budak, “Erişilebilir, eşit ve manisiz bir üniversite hayatı sunuyoruz

abbas

Global Mod
Global Mod
Erişilebilir Ege Üniversitesi Sempozyumu

Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve Manisiz Ege Ünitesi tarafınca “Erişilebilir Ege Üniversitesi Sempozyumu” gerçekleştirildi. Dünya Engelliler Günü ötürüsıyla, EÜ Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen sempozyuma, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Manisiz Ege Ünitesi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, EÜ Senato Üyeleri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yaptığı sempozyuma İrtibat Fakültesi öğrencileri Mert Kılıçkan ve Kerime Osman, Eğitim Fakültesi öğrencileri Beyza Sultan Demirel ve Zamira Bazarova, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Eren Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Rektör Budak başkanlığında kelam alan öğrenciler Ege Üniversitesindeki eğitim hayatı hakkında tecrübelerinden bahsetti. Sempozyum öncesi Bağlantı Fakültesi öğrencisi Mert Kılıçkan piyano resitali sundu. Kılıçkan’a Rektör Budak “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsüyle eşlik etti.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak öğrencilerimizi akademik, toplumsal ve kültürel istikametten iş hayatına ehil bireyler olarak hazırlamayı hedeflemekteyiz. beraberinde onların toplumun faal, üreten ve bağımsız yaşayan iştirakçileri olmaları noktasında da üniversite hayatı boyunca hayli istikametli desteklemeyi unsur ediniyoruz. bu biçimdelikle, ‘Öğrenci Odaklılık’ unsurumuz, Ege Üniversitesi öğrencisini ve mezununu ayrıcalıklı hale getiriyor. Bireyin üniversite eğitim sürecinde tüm muhtaçlıklarını bir aile hassasiyeti ile farklı disiplinlerde uzman akademik ve idari işçisi ile tahlile kavuşturmayı son derece önemsiyoruz” dedi.

“Tüm öğrencilerimize tek tek ulaşmayı hedefliyoruz”

Öğrencilerin akademik ve toplumsal hayatına büyük ehemmiyet verdiklerini lisana getiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Öğrencilerimizin üniversitemize adım attıkları birinci andan itibaren meslek hayatına hazırlanmalarında, mesleklerini en tesirli, yeni ve teknolojiye uygun bir biçimde eğitim uygulamaları yoluyla desteklemek temel hedefimizdir. Bu maksatla tüm ünitelerimizde öğrencilerimiz için akademik, toplumsal ve kültürel iştiraki önemsiyor; ferdî farklılıkları temel alarak her bir öğrencimizin bizler için tek ve biricik olduğu şuuru ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gençlerimizin akademik, toplumsal ve kültürel faaliyetleri bizlere ilham vermektedir. Başarılarıyla gururla duyuyor, öğrencisi, mezunu ve mensubu oldukları Ege Üniversitesi ailesinin bir üyesi olarak hem eğitimleri kararı edindikleri bilgi, maharetlerle ülkemizin gelişmişlik göstergelerine en üst seviyede katkı sunmalarını; tıpkı vakitte ulusal, manevi kıymetlerimize olan bağlılıkları, öncü çalışmaları istikametiyle hepsini tek tek takdir ediyoruz. Bilmelerini isteriz ki bizler; idare olarak her ünitemizde tüm öğrencilerimize tek tek ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Erişilebilir bir Ege Üniversitesini daima bir arada oluşturulacağını söz eden Prof. Dr. Budak, “Öncelik verdiğimiz hususların başında ‘Erişilebilir Ege Üniversitesi’ yaratmak, öğrencilerimize manisiz bir üniversite hayatı sunmaktır. Üniversitemizde yürüttüğümüz her ünitemizdeki çalışmalarda dijital uygulamalara eşit kaidelerde erişimi önemsiyoruz. Bu manada engelli öğrencilere manisiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmanın yanı sıra, toplumsal ve kültürel faaliyetlere iştiraklerini teşvik etmek, var olan potansiyellerini desteklemek, ilgi ve yeteneklerini de keşfetmeleri için destekliyoruz. ‘Tüm öğrencilerimizin eğitim ve öğretimin yanında toplumsal ve kültürel faaliyetlere de iştirakine takviye olmak için altyapının ve donanımları uygunlaştırmak yoluyla üniversitemizde manisiz bir ekosistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Uygun ki Egeliyiz’ kelamı her öğrencimizin Ege Üniversitesini tercih ettiği günden mezun oluncaya kadar geçirdiği yaşantılar kararıdur. Bugün bu sempozyumda, şu ana kadar yapmış olduğumuz ve YÖK tarafınca da mükafata layık bulunarak Türkiye 1’incisi olduğumuz düzgün uygulamaları paylaşmayı ve bu uygulamaları sürdürülebilir hale getirmeyi ve Ege Üniversitesinin her ortamında yaşama daima bir arada katılmayı hedefliyoruz. Bu vesile, bu biçimde kıymetli bir sempozyuma katkı sağlayan akademisyenlerimizi ve sempozyumu ilgiyle takip eden bedelli iştirakçileri kutlarım ve tüm iştirakçiler için verimli bir sempozyum olmasını diliyorum” dedi.

“Ege Üniversitesi Ailesinin bir üyesiyiz”

İletişim Fakültesi öğrencisi Kerime Osman, “Burada bana bakılırsa değerli olan bir üniversitenin mekânsal ya fizikî erişilebilirliği değildir. Asıl değerli olan ruhsal olarak erişilebilir olduğumuzu hissetmektir. Engelli bireyi ailemizin bir üyesi üzere görmektir. Bireyi ailenin içine dâhil edemezsek o kişi kendini ortasında bulunduğu toplulukta ayrıştırılmış hisseder. Kendisine farklı biçimde davranıldığını düşünürse otomatik olarak kendisini kapatır. Ege Üniversitesinde her şeydilk evvel bir topluluğa dahil olduğumuzu ve o ailenin her şeye herkese karşın geri kalan bireyleriyle eşit biçimde bir üyesi olduğumuzu hissediyoruz. Ben bu bağlamda başta Rektör hocamız, Pelin hocamız ve tüm hocalarımıza epey teşekkür ediyorum” dedi.

Mert Kılıçkan, “Ege Üniversitesi öğrencisi olmak, sıcak samimi bir ortamda eğitim ömrünü sürdürmektir. Bu bahiste emeği geçen herkese epeyce teşekkür ediyorum” dedi. Beyza Sultan Demirel ise Ege Üniversitesinin öğrenci odaklı, öğrencilerin görüşlerini önemseyen bir üniversite olduğunu söz etti. Milletlerarası öğrenci olan Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Kısmı öğrencisi Zamira Ege Üniversitesi tercih etme sürecinden bahsetti. Down sendromlu Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Eren Yılmaz ise Ege Üniversitesindeki spor imkânlarını kıymetlendirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı