Roland Garros 2023, Djokovic Paris’te üçüncü kez kazandı

achievable

New member
Novak Djokovic Paris’te tenis tarihini yeniden yazıyor. 36 yaşındaki Sırp üçüncü kez Roland Garros’u kazandı ve 23. Grand Slam şampiyonluğunu kazandı., erkekler tenis rekoru olan Rafael Nadal’dan bir fazla. Yarın dünya 1 numarasına dönecek olan Djokovic, finalde ATP sıralamasında 4 numara olan Norveçli Casper Ruud’u 7-6 (7-1), 6-3, 7-5’lik setlerle mağlup etti. üç saat on dört dakika.

36 yaş 20 günlük Nole, Roland Garros’un en yaşlı şampiyonu olduNadal’a da bu rekoru kıran oyuncu, Pazartesi günü 388. haftaya dünya 1 numarası olarak başlayacak. Napolyon’un, Akdeniz’i geçtiği ya da Birinci Dünya Savaşı sırasında uçtuğu uçakların pervanelerine Paris fabrikasının adını taşıyan Roland Garros’un kazındığı Philippe Chatrier’de öne çıkan şu sözünü ondan daha iyi kimse yorumlayamaz: “Zafer en çok sebat edenlerindir.”

Üç Grand Slam finalinde üçüncü kez ve bir set bile kazanamadığı bir o kadar direkt maçta beşinci kez mağlup olan Ruud, hafif bir zihinle oynamayı hedefledi. İlk set boyunca zekice başarılı oldu. Djokovic dengesiz, gergin ve her zaman topa hakim değil gibi görünüyor. Birkaç forehand hatasıyla başlayan ve 11 dakika süren oyunun ardından Ruud’u 2-0 öne geçiren şutu kaçırarak kapanan ilk servis oyununda şimdiden başı belada. Norveçli oyuncunun Nole’ye karşı bir moladan önce başladığı ilk sefer değil, 2020’de Roma’da yarı finalde olmuştu.

Djokovic beklenenden daha fazla hata yapıyor: İlk dönüş oyununda denenen iki kısa top, beşinci oyunda ters vuruş işe yaramaz. Ruud, sekiz atıştan fazlasını gerektiren ilk on bir puanın sekizini kazandı. Dördüncü galibiyetle, Sırp kontr-break’i kurtardı. Her ikisi tarafından da iyi inşa edilmiş bir nokta, Ruud’un filenin dibine neredeyse açık bir şut atarak nefes nefese kapattığı hayranların bekleyen iç çekişlerinde acıklı sözler duyulabilir. Djokovic, molayı dezavantajdan kurtarıyor.

Sekizinci oyun, hız değişikliğinin bir onayıdır. Bu, Ruud’un bir şutla bir puan kazandığı ilk maç, ancak aynı zamanda Djokovic’in avantajdan, üstelik bir kırılma noktasını kurtardıktan sonra kazandığı ilk maç. 50 dakika sonra, o ana kadar dünya çapında daha iyi oynayan Norveçli, 4-4’e çivilendi. Oyun fiziksel olarak zor, Sırp, yorucu değiş tokuşlardan sonra elleri dizlerinin üzerinde birkaç kez eğiliyor. 4-4 40-40’ta o da yere düşüyor ve bu da olağan dışı bir şey. Belli ki 23. Slam için, hayatı boyunca peşinden koştuğu öncelik için biraz gerginlik hissediyor.

Saha ağır, Nole kayıyor, zorluyor, hata yapıyor ama servisine güveniyor: sahayı açmak ve oyunun kontrolünü ele geçirmek için soldan ilk ayrılan özellikle etkilidir. İlk setin rakamları belli: Nole dört atıştan az kapatırsa dört üzerinden üç puan, beşten fazla kapatırsa üç üzerinden iki puan alır. Her şeye tie-break’te karar verilir ve tek haber, Nole’un Roland Garros 2023’te oynadığı altı vuruştan ilkini kullanmasıdır. Bu, Ruud’un kazandığı tek noktadır. Bir saat yirmi bir dakika üst düzey tenis oynadı ama skor 7-6 Djokovic’i gösteriyor.

Tuvalete gitmek ve üzerini değiştirmek için sekiz ortak mola da dahil olmak üzere yirmi dakika daha sonra, Ruud da saniyedeki bir mola ile yere düştü. Norveçli oyuncu sahayı açmaya, rallide kalmaya ve uzatmaya çalışıyor, ancak Djokovic her zamankinden daha yakın oynuyor ve ters vuruşunu giderek daha akıcı bir şekilde yapıyor. Sırp, setin beş servis turunda beş puan kaybeder ve serviste 2-5’te iki set puanı kurtaran Norveçli, Sırp’ın efsanevi bir hedefe doğru çok uzaklara kaçtığını görmek zorundadır.

Djokovic: “Harika duygular hissediyorum”

“23. Grand Slam’imi burada kazanmam tesadüf değil. Kariyerim boyunca kazanmak en zoruydu. harika duygular hissediyorum. Bu çok özel kortta olduğum için gururlu ve mutluyum”. Novak Djokovic, Roland Garros’u 23. Grand Slam şampiyonluğunu kazandıktan sonra böyle söylüyor. “Takımım neler yaşadığımızı biliyor: Son iki haftada bana işkence etti 36 yaşındaki Sırp, ödül töreninde ekliyor: onlar, benim rock’ım. 7 yaşında bir çocuk olarak Wimbledon’ı kazanmayı hayal ettim, bugün burada olduğum için minnettarım. Ne yapmak istediğimi görselleştirerek kendi kaderimi yaratma gücüne sahiptim. Tüm çocuklara geçmişi değil bugünü düşünmelerini söylüyorum.” Son olarak Djokovic, futbolcular Olivier Giround, Kylian Mbappé ve Zlatan Ibrahimovic’ten eski NFL yıldızı Tom Brady’ye kadar galeride bulunan tüm spor yıldızlarını selamladı ve teşekkür etti.

nadal

“Bu inanılmaz Novak Djokovic sonucu için tebrikler: 23, sadece birkaç yıl önce düşünülmesi imkansız olan bir sayı ve siz bunu başardınız! Aileniz ve ekibinizle tadını çıkarın!”. Yani Twitter’da Rafael Nadal.