Savaşın ortasında kalan 4 kız çocuğu Antalya’da annelerine kavuştu

Musa

New member
ANTALYA (AA) – Ukrayna‘da savaşın ortasında kalan 4 kardeş, Türk otobüs sürücüsünün dikkati, Dışişleri Bakanlığının da sayesinde, tatil için geldiği Antalya‘dan savaş niçiniyle ülkesine dönemeyen annelerine kavuşmanın memnunluğunu yaşadı.

Anneleri savaştan evvel Türkiye’ye geldiği için Harkiv’de alzaymır hastası dede ve anneanneleriyle kalan, yaşları 5 ile 12 içinde değişen 4 kız kardeş konutları bombalanınca ülkeden ayrılmak için Lviv’deki tren istasyonuna gitti.

Tahliye için bölgede bulunan otobüs sürücüsü Beyhan Antepli, istasyonda ağlayan çocukların annelerinin Türkiye’de olduğunu öğrenince Dışişleri Bakanlığı yetkilerinin müsaadesiyle aileyi İstanbul’a getirdi. Burada dede ve anneanneleriyle otobüse bindirilen 4 kız çocuğu, Antalya Otogarı’nda anneleriyle kavuşmanın memnunluğunu yaşadı.

Çocuklarına hasretle sarılan 37 yaşındaki anne Olha Yeromchenko, yanında getirdiği oyuncakları kızlarına vererek savaşan berbat izlerini az da olsa silmeye çalıştı.

Anne Yeromchenko, AA muhabirine, tatil maksadıyla 18 Şubat’ta Antalya’ya geldiğini Ukrayna‘da ise 24 Şubat’ta savaş çıktığını söylemiş oldu.

Kızının araması üzerine ülkesindeki savaştan haberi olduğunu anlatan Yeromchenko, ” Ukrayna‘ya geri dönmek istediğim vakit uçuşlar iptal edildi ve otelde beklememiz gerektiğini söylemiş olduler. Konutumun yıkıldığı haberini aldım. Çocuklarımı, annemi ve savaş niçiniyle alzaymır rahatsızlığı düzgünce artan babamı buraya getirmeye karar verdim. Zira orada yaşamak artık uygun değildi, sığınakta kalıyorlar.” dedi.

Her şeylerini kaybettiklerini, bütün nizamlarının bozulduğunu ve savaş niçiniyle de ülkelerine dönemeyeceklerini anlatan Yeromchenko, hayata bir daha başlayacaklarını lakin bunu nasıl yapacaklarını bilmediklerini söz etti.

Ailesinin Ukrayna‘da hayatının tehlikede olduğunu belirten Yeromchenko, şunları lisana getirdi:

“Bize bir Türk sürücü yardım etti. Ailemi Batı Ukrayna‘dan bu sürücü aldı ve oradan otobüsle İstanbul’a kadar getirdi. daha sonra İstanbul’dan Antalya’ya giden otobüslere bindirdiler. Ailemden fiyat dahi almadılar, daima bağlantı halindeydik, Şu an çocuklarıma kavuştuğum için hayli memnunum, çocuklarım yanımda ve yaşıyorlar. Evet biraz zayıflamışlar lakin değerli olan yaşamaları. Ailem Harkiv kentinde yaşıyordu ve oraya hayli berbat akınlar yapıldı. Çocuklarım epeyce korkmuş onlar için epeyce endişeleniyordum. Artık yanımdalar.”

Anneanne Aleksandra Yeromchenko ise Harkiv’de Rusya ve Ukrayna ateşinin içinde kaldıklarını söylemiş oldu.

Meskenlerine hücum olduğunu ve yangın çıktığını anlatan Yeromchenko, “Çocuk kreşine, okullara taarruzlar oldu. Sivil yerleşim yerleri gözetilmeksizin vuruldu, beşerler kaçmaya başladı. Rusya’nın Ukrayna’nın sivil yerleşim yerlerini bu türlü bombalayacağı aklıma gelmezdi. Uzun müddet sığınakta kaldık ve bir Türk’ün sayesinde kurtulduk, bize yardım eden herkese teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Kız çocuğu Darına Zlydar da savaş niçiniyle epey korktuklarını ve Türkiye’de oldukları için keyifli olduklarını tabir etti.


AA / Gülsem Adam – Yeni

Ukrayna, Antalya, Savaş, Türk, Aktüel, Haberler