Son dakika haberleri! Ücretsiz tatilin adresi çardakların yıkımı, yılan kıssasına döndü

Musa

New member
ANTALYA’da, lüks otellerin yanı başında denize sıfır yapılan 700 çardak için deniz kaplumbağalarının yuvalarına ziyan verdiği ve 1’inci derece sit alanında olduğu sebebi öne sürülerek yıkım sonucu alındı. Aksu Belediyesi ise ocak ayında yapılması beklenen yıkım için yeni tarih verdi. Kumköy Kültürü Müdafaa Geliştirme ve Yaşatma Derneği Lideri Abdullah Kaya, “Belediye ile görüştüm. Yıkımın kesin olduğunu söylemiş olduler” dedi.

Aksu ilçesindeki 1,5 kilometrelik Kumköy kıyısı, geçen yıl Mart ayında Cumhurbaşkanı sonucu ile ‘nesli tükenme tehlikesindeki deniz kaplumbağalarının yuvalanma alanı’ ilan edildi. Bilhassa Aksu ve Serik ilçelerindeki binlerce kişinin yaz tatilini geçirdiği ve dönem sonunda çöp birikintilerinin yakışıksız manzara oluşturduğu Kumköy kıyısındaki çardaklarla ilgili ocakta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yıkım sonucu alındı. Karar, Aksu Belediyesi’ne gönderildi. sonucu duyan birtakım tatilciler, bölgeye gelerek çardaklarını söktü ama aylar geçmesine karşın kalan öteki çardaklara konulmadı. Son olarak Aksu Belediyesi’nden mevzu ile ilgili yeni adım geldi. Daha evvel 29 Ocak olarak duyurulan yıkım sonucunın, bu kere 29 Nisan’da uygulanacağı bölgeye asılan pankartla bildirildi.

‘MECBUREN ARTIK YIKILACAK’Çardak sahiplerinin bir ortaya gelerek kurduğu Kumköy Kültürü Muhafaza Geliştirme ve Yaşatma Derneği’nin lideri Abdullah Kaya da yıkımın kesin gerçekleşeceğini söylemiş oldu. Birtakım tatilcilerin çardaklarını sökerek götürdüğünü ve kendilerine ‘Ne vakit tatil yapabiliriz?’ sorusunun geldiğini belirten Kaya, “Cumhurbaşkanlığı’ndan karar geldi, yıkılacak. Devletimize karşı gelmeyiz. Aksu Belediyesi ile görüştüm. Yıkımın kesin olduğunu söylemiş olduler. Bizler, deniz kaplumbağalarına muhakkak ziyan vermiyoruz hatta koruyoruz lakin alan sit alanı ilan edilince yapılacak bir şey kalmadı. Mecburen artık yıkılacak” dedi.

Öte yandan deniz kaplumbağalarının yumurtalarına ziyan verdiği sebebi öne sürülerek daha evvelki senelerda araç girişinin yasaklandığı kumlukta, sürüş yapıldığı ve geride lastik izlerinin kaldığı görüldü. Bilhassa bu sürüşlerin deniz kıyı çizgisine yakın yerlerde yapılmasının, yuvalara ve yumurtalara ziyan verdiği biliniyor.

Demirören Haber Ajansı / Alparslan Çınar – Aktüel