TDAE’den Özbekistan’da yeni iş birlikleri

abbas

Global Mod
Global Mod
Ege Üniversitesinde akademik üniteler milletlerarası teşebbüslerini sürdürüyor

Ege Üniversitesi (EÜ), globalleşmenin eğitim alanında getirdiği değişimlerin şuuru ile milletlerarası akademik iş birliklerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi çalışmalarına devam ediyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret eden, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit ve Türk Lisanı ve Lehçeleri Anabilim Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Şahin, Özbekistan yükseköğretim kurumlarıyla devam eden ikili iş birlikleri hakkında bilgi verdi.

Ege Üniversitesinin milletlerarasılaşma maksatları doğrultusunda hayli sayıda mutabakat ve iştirake imza attığını, Özbekistan’ın bu manada kıymetli bir paydaş olduğunu söz eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak, yürüttüğümüz akademik işbirlikleri ile milletlerarasılaşma vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özbekistan’daki yükseköğretim kurumları ile üniversitemiz içindeki eğitim ve araştırma hususlarında kendi alanlarına yönelik yaptıkları protokoller bulunuyor. TDAE Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şahin hocamız, Özbekistan’a giderek buradaki iş birliklerimizi güçlendirmek ismine temaslarda bulundu. Hocamıza teşekkür ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” dedi.

Özbekistan’daki yükseköğretim kurumlarına gerçekleştirilen ziyaretler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Şahin, “Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Taşkent, Nukus, Urgenç, Buhara vilayetlerindeki epey sayıda yükseköğretim kurumuyla temaslarda bulunarak, 18 muahede yaptık. Yapılan mutabakatlar kapsamında; Özbekistan’daki eğitim kurumlarında çevrimiçi Türkçe öğretim sınıflarının açılması, eğitim fakültesi öğrencilerine TDAE bünyesinde staj imkanı sağlanması, ortak ilgi alanlarında sempozyumlar düzenlenmesi üzere birfazlaca mevzuda mutabakat protokolleri imzaladık “diye konuştu.

Özbekistan’da Türkiye’ye ve Türkçeye karşı son derece büyük bir ilginin olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, “İkili muahedeler çerçevesinde Türkiye’yi ve Türkiye bilim hayatını tanıma noktasında fazlaca büyük bir istek bulunduğunu gözlemledik. İş birliği noktasındaki bu büyük potansiyelin değerlendirilebilmesi için ikili mutabakatların yanı sıra karşılıklı kişisel bağlantılara de kıymet verilmesi gerektiği düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı