TEGV Mersin Tahsil Birimi’ne Yapı Kredi’nin dayanağıyla kurulan tasarım ve marifet atölyesi açıldı

abbas

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Mersin Tahsil Birimi’ne Yapı Kredi’nin takviyesiyle kurulan “Tasarım ve Marifet Atölyesi” 30 Kasım Çarşamba günü gerçekleşen merasimle açıldı.

27 yılda 3 milyondan fazla çocuğa nitelikli eğitim dayanağı sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Mersin Tahsil Birimi’ne Yapı Kredi’nin dayanağıyla kurulan “Tasarım ve Marifet Atölyesi” 30 Kasım Çarşamba günü gerçekleşen merasimle açıldı. Merasime, Akdeniz Belediye Lider Yardımcısı Yusuf Duman, Mersin Tahsil Birimi’nin işletme masraflarını karşılayan Türk Çağdaş Sanatının öncü isimlerinden Halil Altındere, geliri TEGV’e bağışlanan ‘Dünya İçin Koşan Adam’ kitabının müellifi Süreyya Cihan, TEGV Mütevelli Heyeti Üyeleri Prof. Dr. İlter Turan ve Ahmet H. Uysal, TEGV İş Geliştirme Müdürü İpek Uralcan, TEGV çalışanları ile veliler, gönüllüler, çocuklar ve basın mensupları katıldı.

“Sivil toplumun takviyesi olmadan bu biçimde bir fırsat sunmamız mümkün değil”

Tören, TEGV İş Geliştirme Müdürü İpek Uralcan’ın, yaptığı açılış konuşmasıyla ve gelen konukları selamlamasıyla başladı. Uralcan’ın akabinde konuşma yapan ve TEGV’in kuruluşundan itibaren vakıfta nazaranv aldığını belirten TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, şunları söylemiş oldu:

“Hepiniz beğenilen geldiniz. Ben vakfın kuruluşundan itibaren bu vakıfta vazife aldım. Gayemizin ne olduğunu huzurlarınızda bir kere daha yeniden etmek isterim. Biz okulun yerini almayı amaçlayan bir kuruluş değiliz. Okulun yanında çocuklarımızın gelişmesi, maharetler kazanması, yaratıcılıklarını geliştirmeleri için onlara fırsatlar vermeye çalışıyoruz. Başta Belediye Lider Yardımcımız olmak üzere hepinize katılımınız için hayli teşekkür ediyorum. Sizin dayanağınız olmadan, sivil toplumun takviyesi olmadan çocuklarımıza bu biçimde bir fırsat sunmamız mümkün değil.”

“Atölye çocukların geleceğin teknolojilerini bugünden öğrenmelerine dayanak olacak”

Mersin Tahsil Birimi’nin işletme masraflarını karşılayan Türk Çağdaş Sanatının öncü isimlerinden Halil Altındere, şöyleki konuştu:

“TEGV ile yolum bir parkta kesişti. TEGV için koşan ve bağış toplayan Ahmet H. Uysal’ın oğlu, oğlumun parktan arkadaşı. Kendisi bir muhabbetimiz esnasında TEGV için koştuğunu, TEGV bayrağını kutuplara taşıdığını anlattı. Yeni projesi ‘7 Günde, 7 Kıta, 7 Maraton’ bana fazlaca sürrealist geldi. Ahmet’in kıssası fazlaca gerçeküstü. Ben de kendisine bir sanat yapıtı üretmek istediğimi söylemiş oldum. bu biçimdece ‘Dünya İçin Koşan Adam’ kitap projesi hayata geçti. Yedi, sekiz ay nasıl koşuyor, nasıl hazırlanıyor Ahmet’i takip ettik. Ahmet’in ileride koşacağı dünya maratonunu bir sanat yapıtına taşıdık ve bu gerçeküstü projedee arttırılmış gerçeklik denen yeni bir teknoloji ekledik. Bu kitabı yaparken bir yandan da birlikte çocuk kitapları hazırladığımız Sayın Süreyyya Cihan ile bu mevzuyu paylaştım. Ben sanat yapıtı ürettim o da kitabın müellifliğini kabul etti. Kitabın hem artık tıpkı vakitte ileriki haklarını TEGV’e bağışladı. Kitabın sayfalarını çevirdiğinizde bir akıllı aygıt gösterdiğinizde sayfaların ortasındaki görseller hareketleniyor. Hem iklim şuuru hem teknoloji birebir vakitte spor ve vücut uygunluğu kavramını ele alan hoş bir kitap oldu. Bugün açılan tasarım ve marifet atölyesi de çocukları sıradan, edilgen bir varlık değil yenilikçi, geleceğin teknolojilerini bugünden öğrenen bireyler olmalarına takviye olacak.”

Konuşmaların akabinde kurdele kesiti için Tasarım ve Maharet atölyesine geçildi. Aktiflik Halil Altındere, Süreyyya Cihan ve Ahmet H. Uysal’ın “Dünya için Koşan Adam” kitabını imzalayarak çocuklara ikram etmelerinin akabinde son buldu.

Multi-disipliner bir öğrenme modeli

TEGV’in 8-14 yaş içindeki çocukları için kurduğu Tasarım ve Maharet Atölyeleri, çocuklara üç boyutlu baskı aletinden robot kitlerine, kodlama platformlarından elektronik devre kartlarına uzanan bir yelpazede yeni jenerasyon öğrenme imkânı sunuyor. Çocukları sorun çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve teknolojik bağlantı hususlarında geliştiren tasarım ve maharet atölyeleri eğlenceli olduğu kadar multi-disipliner bir öğrenme modeli olarak kabul ediliyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı