TOD Ulusal Kongre’de, hekimlere sanal gerçeklikle ameliyat eğitimi

abbas

Global Mod
Global Mod
Göz doktorlarına sanal gerçeklikle cerrahi simülasyon eğitimi verilecek


Türk göz hekimlerini temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 56’ncı Ulusal Kongresi’nde göz tabiplerine sanal gerçeklikle cerrahi simülasyon eğitimi verecek.

Türkiye’de 1928 yılında kurulan ülkemizin en esaslı derneklerinden Türk Oftalmoloji Derneği, okuldan mezun oldukları andan itibaren göz hekimlerinin mesleksel bilgi, maharet ve deneyimlerini artırmaya yönelik etkinlikler ve eğitim faaliyetleri düzenliyor.


Türk Oftalmoloji Derneği tarafınca 2-6 Kasım 2022 tarihleri içinde Türk Oftalmoloji Derneği Diyarbakır Şubesi katkılarıyla Antalya’dadüzenlenecek, göz hastalıkları ve göz sıhhati alanında ülkemizdeki en kapsamlı ve kıymetli aktiflik olan TOD 56’ncı Ulusal Kongre’ye, yurtiçi ve yurtharicinden yaklaşık bin 500 göz uzmanı, 681 yerli ve 29 yabancı konuşmacı yanı sıra 78 firma, 350 firma temsilcisinin katılması planlanıyor.

Gerçeğe yakın ameliyat deneyimi

Türkiye Oftalmoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Ziya Kapran
, Eyesi Surgical simülasyonun hekimlere gerçeğe yakın bir ameliyat tecrübesi imkanı verdiğini belirterek “Göz içi cerrahi eğitimi için üst seviye bir sanal gerçeklik simülatörümüz var. Eyesi platformuna, katarakt ve vitreoretinal cerrahi için yeni orta yüzler eklemek mümkün. Eğitimlerde, temel maharet eğitiminden cerrahi prosedürlere ve komplikasyon idaresine kadar farklı eğitim modülleri var. Bu eğitim cerrahi adımların eğitimi için sürükleyici bir ortam sağlıyor. Simülatörün ameliyathane mikroskobu yardımıyla tabipler, gerçekçi cerrahi aletlerle çalışırken sanal cerrahi alanını yüksek çözünürlükte görüyor. Tıpkı gerçek ameliyatta olduğu üzere, gereksiz yara gerilimini, viskoelastik kaybını yahut azalmış kırmızı refleksi önlemek için dikkatli alet hareketleri gerekiyor. Gerçek vakitli olarak doku ile etkileşimin son derece gerçekçi simülasyonu, kursiyerlerin cerrahi tecrübesini artırıyor.” dedi.

Pandemide duran eğitimler bir daha başladı

Simulasyon eğitimlerinin 2015 yılında başladığını ve o tarihten pandemi periyoduna kadar aralıksız devam ettiğini kelamlarına ekleyen Prof. Dr. Ziya Kapran, Eye-Si simülatör aygıtının ise 2019 yılından itibaren Türk Oftalmoloji Derneği Eğitim Merkezi’nin bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa şubelerinde kullanıldığını belirtti. Kapran şu biçimde devam etti: “Pandemi devrinde simülasyon eğitimlerine 6 ay müddet ile orta verilmek zorunda kaldık. Pandemi periyodunda asistan eğitimleri aksadı ve simülasyon aygıtına talep arttı. 2020 Eylül ayında TODEM’ler bir daha açıldıktan daha sonra eğitimler devam etti. Simülasyon eğitimine verilen 6 aylık zarurî ortaya karşın 2020 yılında TODEM Ankara, TODEM İzmir ve TODEM İstanbul eğitim merkezlerinde toplam 132 doktor simülasyon eğitimi aldı. Bu yılki TOD Ulusal Kongresi’nde de simülasyon eğitimlerine devam edeceğiz. Bu eğitimlerle bir arada 2015 yılından bu güne toplamda 900 göz hekimine bu eğitimi vermiş olacağız.”



Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı