Vodafone E-Atıkların Geri Dönüşümüyle 8 Bin Çocuğun hayatına Dokundu

abbas

Global Mod
Global Mod
Vodafone’un 3 yıl evvel hayata geçirdiği “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesinde toplanan elektronik atıklar kodlama sınıfına dönüşmeye devam ediyor. Bugüne kadar toplam 12 tonu aşkın e-atığın geri dönüştürülmesini sağlayan Vodafone, 8 vilayette kodlama sınıfları açarak yaklaşık 8 bin çocuğun hayatına dokundu.


Daha sürdürülebilir bir dünya maksadıyla çalışmalarını sürdüren Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu mevzuda farkındalık yaratmak emeliyle 3 yıl evvel başlatmış olduğu “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Projeyle e-atıkları kodlama sınıfına dönüştüren Vodafone, bugüne kadar 8 ilde kodlama sınıfları açarak yaklaşık 8 bin çocuğun hayatına dokundu. Proje kapsamında toplam 12 tonu aşkın e-atık toplanırken, 2022 yılının başından bu yana toplanan e-atık ölçüsü, geçen yılın tamamına kıyasla 4 kat arttı.

Dünya E-atık Günü vesilesiyle bir açıklama yapan Vodafone Türkiye İcra Şurası Lider Yardımcısı Hasan Süel şunları söylemiş oldu:

“Gezegenimizin karşı karşıya olduğu çevresel risklerin önüne geçmek ve daha kapsayıcı bir toplum inşa etmek için Çevresel, Toplumsal ve Yönetişimsel (ÇSY) performansımızı son derece önemsiyoruz. Amaç odaklı bir şirket olarak, çevresel ayakizimizi küçültmek maksadıyla kapsamlı bir etraf idare sistemi uyguluyoruz. Gayelerimizden biri de e-atıklarımızın 100’ünün geri dönüştürülmesini yahut bir daha kullanılmasını sağlamak. Döngüsel iktisat modelini benimseyerek uyguladığımız e-atık idaresi yardımıyla, en önemli e-atıklarımız olan şebeke ve öteki bilişim ekipmanlarımızın 99’unu bir daha kullanıyor, lisanslı kuruluşa satıyor ya da geri dönüştürüyoruz. Operasyonlarımız, eser ve hizmetlerimiz kararı ortaya çıkan e-atıkların hem oluşmasını azaltmaya, tıpkı vakitte geri dönüşümünü artırmaya odaklanıyoruz. ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesiyle de e-atıkları topluyor ve bu atıkların lisanslı geri dönüşüm firması tarafınca geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Bugüne kadar 12 tonu aşkın e-atık topladık. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle 8 vilayette kodlama sınıfları açtık ve yaklaşık 8 bin çocuğun ömrüne dokunduk. Vodafone olarak, e-atıkları artı pahaya dönüştürmeye, bu biçimdece hem toplumsal birebir vakitte çevresel tesir yaratmaya devam edeceğiz.”

Toplam 12 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü

Vodafone, eğitime dayanak olma ve çevresel tesirini azaltma amaçlarını harmanladığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanlarının, iş ortaklarının ve müşterilerinin konutlarından getirdiği e-atıkları topluyor ve lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Çevre tarafınca geri dönüştürülmesini sağlıyor. Küçük mesken aletlerinden bilişim ekipmanlarına, oyuncaklardan cümbüş ve spor ekipmanlarına kadar bir hayli e-atığın toplandığı projede bugüne kadar 12 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında okullarda kodlama sınıfı kuruluyor. Proje kapsamında bugüne kadar Mardin, Samsun, Adana, Gaziantep, Bingöl, Çanakkale, Uşak ve Bursa’da kodlama sınıfları açıldı.

Kurumlardan tam destek

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesine 2020 yılından bu yana kurumlar da takviye veriyor. İş ortağı kurumlar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Ordu, Kütahya, Batman, Tokat, Sakarya, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ ve Giresun’da bulunan ofis ve fabrikalarında binlerce çalışanın dayanağıyla e-atık topluyor. Projeye takviye veren toplam kurum sayısı 49’a ulaştı.Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) da eklenmesiyle geniş bir ekosisteme yayılan projenin destekçileri ortasına son olarak,Uludağ Üniversitesi de katıldı. Yerleşkede konumlandırılan kutularda e-atık toplanacak, öğrencilerin e-atıkları geri dönüşüme kazandırmaları teşvik edilecek.

Mağazalar da dahil edildi

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesine Vodafone mağazaları da dahil edildi. bu biçimdece, çalışanların ve kurumsal iş ortaklarının yanı sıra müşterilerin de projeye katılması sağlanıyor. Birinci etapta 99 pilot mağazada toplanacak e-atıklar geri dönüşüme kazandırılarak Türkiye’nin farklı vilayetlerinde yeni kodlama sınıfları açılmasına devam edilecek.



Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı