1915 Çanakkale Köprüsü ışıl ışıl manzarasıyla boğaza renk kattı

Musa

New member
ÇANAKKALE (İHA) – Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışına günler kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle 18 Mart Cuma günü açılacak olan köprünün aydınlatmaları geceyi aydınlatıyor. Köprünün hizmete girmesiyle Asya’dan Avrupa’ya geçiş müddeti 6 dakikaya inecek.

Cumhuriyet tarihinin mega projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete açılması için geri sayım başladı. 18 Mart 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı boğaz köprüsü 18 Mart 2022 tarihinde bir daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iştirakiyle açılacak. Lapseki Şekerkaya ile Gelibolu Sütlüce mevkiinde inşa edilen köprü, bölgenin çehresini güzelleştirdi. birinci vakit içinderda kedi yolu aydınlatmaları ondan sonrasındasında ise asfalt çalışmalarındaki genel aydınlatmaların tamamlanmasıyla geceyi aydınlatan ışıklandırmalar estetik bir görünüm sağlıyor.

Her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton yükündeki tabliye bloklarının bağlanacağı askı halatlarının ana halatlara montaj süreci 6 Temmuz 2021’de başlamıştı. 12 Aralık 2021’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle, Asya ve Avrupa’daki kule ayaklarının orta açıklığına son tabliye bloğu yerleştirilmişti.

18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ’Nİ SİMGELEYECEK

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca 18 Mart 2017’de temeli atılan ve Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya ile Gelibolu’nun Sütlüce mevkii içinde üretimi süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 16 Mayıs Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüntü konferansla katıldığı merasimle tamamlanmış ve 32 bloktan oluşan köprünün ayak yüksekliği 318 metreye ulaşmıştı.

AVRUPA’DAN TÜRKİYE’NİN GÜNEYBATISINA KESİNTİSİZ ERİŞİM

Toplam 324 kilometrelik uzunluğa sahip olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesinin 4,6 kilometrelik kısmını 1915 Çanakkale Köprüsü, 83,4 kilometrelik kısmını ise Malkara-Çanakkale içindeki otoyol oluşturuyor. Proje Malkara yerleşiminin güneyinden ve Şarköy ilçesinin batısından geçtikten daha sonra güneybatıya yönelerek Evreşe ilçesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşacak. Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce – Şekerkaya mevkileri içinde yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkiine ulaşacak. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmasıyla, Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege’yi birbirine bağlayacak. Kınalı- Tekirdağ- Çanakkale- Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bitmesiyle de Avrupa’dan Türkiye’nin güneybatısındaki endüstriyel bölgelere kesintisiz erişim sağlanmış olacak.

İSTANBUL BOĞAZI GEÇİŞİNE YENİ BİR ALTERNATİF OLUŞACAK

İstanbul’un, Avrupa ve Anadolu içinde üstlendiği ağır transit trafik yükü hafifçeleyecek. Batı Anadolu boyunca hala İstanbul merkezli Batı-Doğu aksı üzerinde ağırlaşan trafik yükü Marmara Denizi’nin batı kıyısından güney istikametine gerçek dengelenecek. Çanakkale Boğazı’nı geçmek için bayram ve tatil devirlerinde saatlerce sürebilen feribot bekleme müddetleri ile yaklaşık 1,5 saat ile 5 saat içinde süren seyahat müddeti, altı dakikaya inmiş olacak.

TATİLCİLERİN FERİBOT ZAHMETİ BİTECEK

Marmara ile Trakya’dan Çanakkale ve Ege Bölgesi’ne gelen tatilciler, yaz döneminde her yıl uzun araç kuyruklarından şikayet ediyordu. Köprünün tamamlanmasıyla bir arada vatandaşlar kuyruk beklemeden Çanakkale Boğazı’nı 6 dakikada geçebilecek.

ASYA VE AVRUPA ALTINCI DEFA BİRLEŞTİRİLMİŞ OLACAK

1915 Çanakkale Köprüsü ile Asya ve Avrupa denizin üstünden dördüncü kere, toplamda ise altıncı defa birleştirilmiş olacak. 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik zirve noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip.

(Utku Yaşar Cüce/İHA)


İhlas Haber Ajansı / Aktüel