Akkomarka, Çalışanlarına İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik Eğitimi Verdi

abbas

Global Mod
Global Mod
Akkomarka tüm çalışanlarını, Yuvam Dünya Derneği’nin dayanağı ile ‘İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik’ temalı eğitimde buluşturdu. Yuvam Dünya Bilim Konseyi Üyeleri Boğaziçi Üniversitesi Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Kontrolü Türk Ulusal Komitesi İdare Konseyi Üyesi Aylin Alagöz ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu tarafınca verilen eğitim, yeme içme kesiminde bir birinci olma özelliği taşıyor.

Akkomarka’nın başlatmış olduğu Sorumlu Restoran Hareketi kapsamında tüm küme çalışanlarına verilen eğitimde iklim değişikliği konusunda son yapılan araştırmaların çıkan sonuçları bir arada kıymetlendirilerek örneklerle aktarıldı. İklim krizinin boyutlarına ait farkındalığın artırılması emeli ile gerçekleştirilen ve global iklim değişikliğinin bilhassa tarım, besin ve su kaynakları üstündeki tesirlerinin paylaşıldığı eğitimde ayrıyeten; sürdürülebilir atık idaresi, döngüsel iktisat uygulamaları ve besin kesiminin iklim değişikliği ile gayrette dönüştürücü gücü ve kritik ehemmiyetine ait bilgilendirmelerde de bulunuldu. Eğitime katılan 200’ün üzerinde çalışana, Yuvam Dünya Derneği tarafınca iştirak dokümanı de sunuldu.

Akkomarka İdare Konseyi Üyesi Hasan Yeşilyurt, ‘’Akkomarka olarak bir süre evvel başlatmış olduğumız Sorumlu Restoran Hareketi projesi çerçevesinde tüm işletmelerimizde sürdürülebilirlik kapsamında çalışmalar gerçekleştirdik. Bu çalışmaların en kıymetli ayaklarından biri ise tüm çalışanlarımızın iklim krizi ve sürdürülebilirlik konusunda daha ayrıntılı bilgiler edinmesini sağlamaktı. Bunu da Yuvam Dünya Derneği ile gerçekleştirmiş olduk. Türkiye’de tahminen de birinci defa bir yiyecek içecek kümesinin tüm çalışanlarına verilen bu eğitim için Yuvam Dünya Derneği Bilim Konseyi Üyeleri Sayın Aylin Alagöz ve Sayın Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’na ve Yuvam Dünya Derneği grubuna de ayrıyeten teşekkürlerimizi sunuyoruz.”dedi.

Besin kesiminin, global iklim değişikliği ile çabada “öncelikli” bölümlerden biri olmasının ehemmiyetini vurgulayan Yuvam Dünya Bilim Konseyi Üyesi Sn. Aylin Alagöz; “Gıda Dalı kaynaklı çevresel karbon ayak izinin azaltılması, besin atıklarının sıfıra indirilmesi, israfın azaltılması ve şuurlu tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesi her zamankinden büyük ehemmiyet taşımaktadır. Dünyada yaklaşık 2 milyar insanın inançlı ve kâfi besine daima olarak erişemediğinin şuurunda olup, besin güvenliğini ve tarladan sofraya rekabetçi sürdürülebilirliği sağlamanın yollarını, döngüsel iktisat uygulamalarını destekleyici yaklaşımları benimsemeliyiz. Bu kapsamda ülkemizde Akkomarka tarafınca başlatılan “Sorumlu Restoran Hareketi, israfın önlenmesi, kesim paydaşlarının farkındalıklarının artırılması, “çiftlikten çatala” adil, sağlıklı ve etraf dostu tarım ve besin stratejilerinin geliştirilmesi, tedarik zincirlerinde döngüsel ve sürdürülebilir uygulamaların tercih edilmesi ve iklim krizi ile uğraşta büyük ehemmiyet taşıyor.” dedi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu bahisle ilgili; “Akkomarka, öncüsü olduğu Sorumlu Restoran Hareketi ile hem bünyesindeki restoranların hem bölümde hizmet veren başka restoranların iklim değişikliğine ahenk sağlaması için örnek teşkil ettiğini” belirtti.

İklim krizi ve sürdürülebilirlik konusunda değerli noktalara değinen Yuvam Dünya Bilim Konseyi Üyesi Doç.Dr.Murad Tiryakioğlu, kelamlarına şu biçimde devam etti: “Yeşil dönüşüm sürecinde daha az tüketerek, daha az kaynakla daha epey üretim yaparak ve gelecek kuşaklar için sorumluluk hissederek faaliyetlerini planlama, atıklarını en az indirme ve olabildiğinde döngüye dahil etme eforlarını bütüncül olarak geliştiriyor. Bu çerçevede yöneticilerin dönüşüm vizyonunu, çalışanların ilgisi ve ihtimamı de destekliyor. Eğitim, kapsayıcı olarak şekillenmekte olan değerli bir teşebbüsün birinci adımı niteliğinde idi. Dilerim ki, yaygınlaşır, benimsenir ve ilham verir.”

Akkomarka, Sorumlu Restoran Hareketi kapsamında bu eğitimleri tertipli olarak yine edecek ve bir daha sonraki adımda tüm küme çalışanlarının çocukları için de bu eğitimi programlayacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı