Amerikan Mors Kodu ve Kullanımı

Felaket

New member
Amerikan mors kodu ticari amaçlar için tercih edilmektedir. Birçok kaynakta demiryolu morsu olarak adlandırılan bu mors kodunda uzun ve kısa sinyaller bulunmaktadır. Ayrıca boşluklar da bu kodlar arasında yer almaktadır. Amerikan türü mors kodları, telgraf telleri üzerinden haberleşmeyi sağlayan operatörler için hazırlanmıştır. Günümüzde Amerikan mors kodlarını görmek için demiryolu müzeleri ziyaret edilebilir.

Bu kod ilk zamanlarda başlı başına mors koduyla haberleşme sağlayan operatörler için geliştirilmiştir. Başlangıçta operatörler yalnızca iki farklı ses duyarak iletişimi sağlamıştır. Klak ve klik sesiyle haberleşmeyi sağlayan operatörler, tuşa basma sırasında klik, tuştan parmağın çekilmesi sırasında ise klak sesini almıştır. Son derece zor bir kullanıma sahip olan Amerikan mors kodlarında her iki ses aynı anda da kullanılmıştır.

Uluslararası anlamda ilk kez 1848 yılında Alman Friedrich Clemens Gerke tarafından geliştirilen Amerikan mors kodu, Almanya’da kullanılmıştır. 1865’li yıllarda bazı değişikliklere uğramış ve aynı yıl içinde Uluslararası mors kodu olarak kabul edilmiştir.



Mors kodları radyo cihazları üzerinde de kapsamlı bir şekilde kullanılmıştır. Yayınlanmak istenen yayını, radyo bazlı iletişim cihazlarından daha uygun bir şekilde ileten mors kodları hem düşük frekanslı hem de yüksek cızırtılı alanlarda da kullanılmıştır. Düşük bant genişliğine ihtiyaç duyduğu için oldukça avantajlı bir şekilde tercih edilmiştir. Sürekli gelişen bu alfabe daha sonraları Q kodları olarak kullanılmıştır. Radyocular sıklıkla kullandığı ve dinleyicilere göndermek istediği mesajları Q kodlarına çevirmiş ve daha kolay bir şekilde alfabeden yararlanmıştır.


ABD’de FCC adlı kurumun amatör radyocu lisansı alabilmek için 1 dakikada 5 kelimeyi mors alfabesine göre alması ve göndermesi gerekliydi. 1991 yılında çok daha avantajlı hale gelen mors alfabesi artık amatör radyo lisanslarının alınması amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. 2000 yılından sonra söz konusu lisans için yine 5 kelimelik mors alfabesi kullanımı yeterli kabul edilmiştir. 2003 yılına gelindiğinde ise mors alfabesiyle ilgili önemli bir gelişme yaşanmıştır. Dünya radyo iletişimcileri konferansında alınan bir karara göre radyocuların artık mors alfabesi bilme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.