ÇKS müracaatlarını artık E-Devlet üzerinden alınacak

Musa

New member
Resmi Gazetede yayımlanan kararla, artık Çiftçi Kayıt Dokümanı (ÇKS) başvuruları1 Ekim’den itibaren e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Yeni uygulanacak Çiftçi Kayıt Sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Tarım ve Orman Malatya Vilayet Müdürü Tahir Macit, yeni sistemle hem çiftçilerin hem kurum çalışanlarının vakit kaybının önüne geçileceğini söylemiş oldu. Macit, “Çiftçilerimiz bulundukları Vilayet yahut İlçe Müdürlüklerine evvel kayıt yaptırıyorlar ve çabucak sonrasında müracaat kayıt evraklarını almaları gerekiyor. Alınan evraklar doldurulup muhtar ve azalara imzalatıyorlar. yine ilçeye gelip ilçede Ziraat Odası varsa oradan ilçede ziraat odası yoksa bağlı oldukları ilçenin ziraat odasından belirli bir bedel karşılığında kayıt yaptırıp oradan çiftçilik evrakı alıyorlar. O evrak ile birlikte bağlı bulundukları İlçe Tarım Müdürlüklerine gidip müracaatta bulunuyorlar. O müracaat esnasında bizim işçimiz bu kayıtları sisteme giriyor. Bu da mahallelerde bulunan çiftçilerimiz için 1-2 günlük bir uğraş oluyor. Zira evvel evrak alıyorlar tekrar dönüp süreçleri tamamlamaları 2 gün sürüyor. Günü birlik gidip gelinen yerlerde ikamet eden çiftçilerimiz şayet bulundukları bölgede internet ortamı varsa gün evraklarını tamamlayabiliyorlar. Hem çiftçilerimizin vakit kaybını tıpkı vakitte müracaat esnasında İlçe Tarım Müdürlüğü işçilerinin sisteme girmesi için ilçede çalışan teknik çalışanın birçoğu ağır bir biçimde çalışıyordu. 23 Eylül 2022 tarihindeki Resmi Gazetede yayınlatan Çiftçi Kayıt Evrakı uygulamasıyla bunların tamamı sonlanmış oldu” dedi.

Bu sistem ile e-devlet kapısından mesai saati güdülmeden çiftçilerimiz tatil yahut gece kısıtlaması olmadan müracaat edebileceklerine dikkat çeken Macit, “Çiftçilerimizin vakit kaybı da olmayacak. tıpkı vakitte bizim çalışanımızın ÇKS ile ilgili süreç yapmaları da azalmış olacak. İnternet müracaatları evvelinde çiftçilerimiz ne ekildiğini belgelemek için muhtar ve azalara imza yaptırıyorlardı. Artık çiftçinin beyanı geçerli. Muhtara gitmesine gerek yok. Yeni bir sistem. İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanımız çiftçilerimize rehberlik edecek. Sistem 1 Ekim’de Başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Önümüzdeki senelerda ise 1 Ekim de başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erecek. Çiftçilerimizin Bakanlığımızın vereceği mazot gübre takviyesinden yararlanmak için kesinlikle 31 Aralık tarihine kadar e-devlet kapısından girişlerini yapmaları gerekiyor. Şayet eserde bir değişiklik varsa bunun güncellemesini de çabucak sonrasında şubat ayında güncelleme yapabilecekler. Ziraat odalarına gidip doküman alıp fiyat ödemelerine gerek kalmayacak ” tabirlerini kullandı.

Çiftçilerin Ziraat odalarına üyeliklerinin devam ettiğini belirten Macit, “2001’den 2021 yılına kadar ÇKS’ye müracaat etmemiş üreticilerimiz var ise birinci sefer müracaat edeceklerse çiftçilik evrakı almaları gerekir. Fakat bu 21 yıl içerisinde 1 kere Çiftçi Kayıt evrakı almışsa tekrar almasına gerek yok. Bu uygulama ile bakanlığımızın dijital ortama geçmesi ve dijital ortamda depolanması hoş bir uygulama olmuştur. Çiftçilerimize Tarım çalışanlarına Ziraat odalarına güzel olsun. Mevzuyla ilgili bilgi almak isteyenler e-devlet şifresi Vilayet yahut İlçe Tarım Müdürlüklerinden de yardım alabilirler. İlçe Tarım Müdürlüklerinin birinci önceliği çiftçilere fiyatsız hizmet etmektir” formunda konuştu. – MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat