Çukurova Belediyesi Adana’nın Yemek Mirasını Yaşatıyor

abbas

Global Mod
Global Mod
Çukurova Belediyesi’nden kent külçeşidini yaşatmaya yönelik büyük hizmet. Adana’nın unutulmaya yüz tutmuş, Türk mutfağında değerli bir yere sahip olan yöresel yemeklerini korumak için aşçılık kursu açtı. Bayanlara yönelik bir hayli projeyi hayata geçiren ve “Kadın Dostu Belediye” olarak anılan Çukurova Belediyesi, kaybolmaya başlayan Adana lezzetlerini hayatta tutmak için verdiği aşçılık eğitimiyle, 27 farklı yemeği Çukurovalı bayanlara öğretiyor. Büyük ilgi nazarann Adana yemekleri kursunu ziyaret eden Lider Soner Çetin, kentin tarihini ve külçeşidini yaşatmaya çalışırken, öteki yandan da bayanların aile iktisadına katkı verecek yeteneklere kavuşmasını çabaladıklarını söylemiş oldu.

Açtığı meslek ve hobi kurslarıyla yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlayan, birebir vakitte kent iktisadını ve istihdamı kalkındırmaya çalışan, nitelikli insan kaynağı oluşturarak vatandaşların iş sahibi olmasının yolunu açan Çukurova Belediyesi, bu sefer verdiği aşçılık kursuyla kent kültürüne sahip çıkıyor.

Belediyenin Tesisler Müdürlüğü tarafınca, Güzelyalı Mahallesi’nde bulunan Bayan sohbet ve Dayanışma Evi’nde, Adana’nın kaybolmakta olan birbirinden kıymetli lezzetleri bayanlara öğretiliyor. Mutfaklarda artık pişirilmeyen, unutulmaya yüz tutmuş yöresel tatlar, hünerli ellerle yine hayat bularak sofralara geliyor. Türk yemek kültürü içerisinde değerli bir yere sahip olan, günümüzde artık hatırlanmayan ve pişirilmeyen yaklaşık 27 çeşit Adana yemeği ve tatlısı, usta aşçılar tarafınca 7’den 70’e herkese itinayla gösteriliyor. Adana’nın yalnızca kebap kenti olmadığının altının çizildiği kursta, Fellah Köftesi, Analı Kızlı, Sarımsaklı Fıstık köfte, Ekşili Topalak, Bamya Dolması, Kabak Çintmesi, Vardabit Paçası, Ispanak Başı, Babagannuş, Dul Avrat Çorbası, içli köfte üzere bir epey yöresel yemek uygulamalı olarak pişirilerek kursiyerlere anlatılıyor.

Yemeklerin yanı sıra Karakuş ve Kedibatmaz üzere bir daha coğrafyaya has tatlılarda bayanların ellerinde hayat buluyor. Çukurova Halk Eğitim Merkezi’nin dayanak verdiği hafta içi her gün verilen kurslarda, unuttukları ya da hiç duymadıkları yöresel yemekleri öğrenerek mutfaklarındaki tatları zenginleştirme bahtı yakalayan kursiyerler, Çukurova Belediyesi’nin bu farklı ve kıymetli aşçılık kursundan yaralanmaktan çok şad olduklarını söylemiş olduler. Kursa katılan bayan kursiyerlerle tek tek ilgilenerek, Adana lezzetlerini yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışan usta öğretici ve aşçı olan Esin Özkuyumcu, beklemedikleri bir ilgiyle karşılaştıklarını söyleyerek, Adana mutfağının hayli varlıklı ve lezzetli olduğu kadar, aile bütçesini de yormayacak kadar ekonomik bir çeşitliliğe sahip olduğunu, bir kent külçeşidini belediye olarak yaşatmaktan dolayı memnun olduklarını söz etti.

BAŞKAN SONER ÇETİN: ADANA’NIN YEMEK KÜLTÜRÜNÜ KORUYACAĞIZ

Sosyal belediyeciliğin bir yüzünün de coğrafyasının kültürel ve tarihi kıymetlerine sahip çıkmak olduğunu söyleyen Çukurova Belediye Lideri Soner Çetin, “Adana denince akla yalnızca kebap geliyor, halbuki Adana demek geniş bir yemek çeşitliliğinin olduğu eski bir kültürü barındırıyor. Belediye olarak biz unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerimizi yaşatmak, mutfakları daha da varlıklı tatlarla buluşturmak istedik. Üstelik yemeklerimiz ekonomik bütçeli lezzetlerdir, tüm Çukurovalıları kurslarımıza davet ediyorum” dedi.

Hali hazırda 13 merkezde 35 başka alanda meslek ve hobi kursları açtıklarını anımsatan Lider Soner çetin, bu kursların kıymetine vurgu yaparak, yeni yetenekler oluşmasını sağladıklarını ve aldıkları MEB onaylı sertifikalarla istihdam ve iş imkanları oluşturduklarını, kursiyerlerin aile bütçesine katkı koyacak marifetler geliştirdiklerini hatırlattı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı