Diyarbakır’ın varlıklı mutfağındaki eserler birbiri gerisine tescilleniyor

Musa

New member
DİYARBAKIR (AA) – Sahip olduğu tarihi ve kültürel kıymetlerinin yanı sıra varlıklı mutfağıyla ön plana çıkan Diyarbakır’ın bugüne kadar 29 eseri coğrafik işaret dokümanı aldı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Surları ve Hevsel Bahçeleri ile mescitler, kiliseler, hanlar üzere tarihi dokusuyla göz kamaştıran kadim kent Diyarbakır, verimli topraklarında yetişen eserleri ve varlıklı mutfağıyla gastronomi alanında da ilgi çekiyor.

Yöreye has eserler, Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan müracaatlarla birbiri gerisine coğrafik işaret dokümanı alarak tescilleniyor.

Kentin en epey bilinen karpuz, burma kadayıfı, örgü peyniri ve Karacadağ pirincinin akabinde farklı vakit içinderda yapılan müracaatlarla kaburga dolması, ayvalı köfte, armut tatlısı, meyir çorbası, babaganuç, badem ezmesi, boğazkere üzümü, dalak dolması, ekşili dolma, erikli yaz türlüsü, et eşkenesi, hırçikli meftune, kabak meftunesi, kenger boranisi, kuru dolması, lebeni, mastava aşı, simindirik çorbası, tavuk eşkenesi, tirit, üsküre kebabı, incaz hoşafı, içli köfte, şehriye ve Çermik biberi coğrafik işaret dokümanı aldı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Lideri Mehmet Kaya, AA muhabirine, son 2 yıldır ilin yemek ve mamüllerinin tescili için büyük bir çalışma ortasında bulunduklarını ve bu çalışmanın kent için hayli kıymetli olduğunu söylemiş oldu.

Yöresel mamüllerin bir zenginlik olduğunu ve bunun aşikâr bir müddetyle sonlandırılamayacağını belirten Kaya, insanlık var pek bu zenginliğin süreceğini kaydetti.

1 yılda 23 eser tescillendi

Daha evvel kentin 6 eserinin tescil aldığını anımsatan Kaya, geçen yıl nisandan şimdiye kadar 23 eserinin tescillendiğini, bugün prestijiyle Diyarbakır’da tescillenen eser sayısının 29’a çıktığını vurguladı.

Kaya, 15 müracaatın da şu an askıda olduğunu, bütün süreçlerinin tamamlandığını, mühleti dolduktan daha sonra onların da tescilleneceğine dikkati çekerek, ayrıyeten belgelerini hazırladıkları, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapacakların mamüllerin bulunduğunu bildirdi.

Eserleri tescil etmekle işlerinin bitmediğini lisana getiren Kaya, “Artık biz bunları tescilledik. Alışılmış bu tescilimiz burada kalmayacak. Bunu dünyaya pazarlayacaksak dünyadaki patentini de almak zorundayız. Bununla ilgili de çalışmalarımız var.” dedi.

Gastro İnovasyon Merkezi açılacak

Tarihi bir yer olan odanın hizmet binasını yakın vakitte “Gastro İnovasyon Merkezi”ne dönüştüreceklerini belirten Kaya, merkezle ilgili takviyelerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür etti.

Merkezde tescilli mamüllerin tanıtılacağını, imalinin öğretileceğini aktaran Kaya, akademik çalışmaların da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yöreye has tatların tespiti için yürütülen çalışmalara değinen Kaya, hala meskenlerde yapılan yahut ticari yerlerde satılan eserleri de tescilleyerek bilinir hale getirmek istediklerini anlattı.

Amaçlarının yalnızca mamüllerin tescil sayısını artırmak olmadığını tabir eden Kaya, şu biçimde konuştu:

“Hedefimiz bunu kıymetli bir ticari gelir kaynağına dönüştürmek. Buna dönüştürmezseniz evet bir evrak alıyorsunuz lakin sonuçta bu evrak de vakit içerisinde unutulup gidiyor. Bunun mutlaka ticarileşmesi gerekiyor. Gastro İnovasyon Merkezi ile ticari yerleri da bu işin içerisine koyacağınız. Tescilini aldığımız eserin satılmasını sağlayacak çalışmayı yapacağız. bu türlü bu eserleri yaygınlaştıracağız.”

Tescillenen mamüllerinin kentin iktisadına sunacağı katkılarına değinen Kaya, kimi ziyaretçilerin bilhassa bu lezzetleri tatmak için kentte geleceğini anlattı.

Son periyotlarda gastronomi turizm çeşitlerinin tatil çeşitlerinin içerisinde hayli fazla istek gördüğünü belirten Kaya, “İnsanlar artık gastronomi çeşidi ismi altında 3-5 gün o kenti gördüğü kadar lezzetlerinin de tadına bakıyor. 5 milyon turist maksadına fazlaca değerli bir ticari katkısı olacak. Ayrıyeten, bu tescilli eserler restoranlarda yapılacak. Bu da işletmelerimize çıkar sağladığı üzere vilayetimize de fazlaca değerli bir ticari katkısı olacak.” tabirlerini kullandı.

AA / Ahmet Kaplan – Yeni

Gastronomi, Diyarbakır, Patent, Türk, Aktüel, Haberler