Global piyasalar, ABD’nin enflasyon verisi daha sonrası negatif seyrediyor

Musa

New member
Global piyasalarda, dün ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi daha sonrası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) martta 50 baz puan faiz artıracağı mümkünlüğünün artmasıyla risk iştahı düşük seyrediyor.

Dün, ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta yıllık bazda yüzde 7,5 artarak beklentileri geride bırakırken, kelam konusu yükseliş 1982’den bu yana en kuvvetli artışa işaret etti.

Enflasyonun beklentileri aşması daha sonrası tahvil piyasalarında Fed’in martta yüzde 92 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışına gideceği fiyatlanmaya başlarken, yıl boyunca da bankanın 7 faiz artışı yapacağı öngörülüyor.

St. Louis Fed Lideri James Bullard, dünkü konuşmasında hazirandaki toplantıyla birlikte 100 baz puanlık bir faiz artışı yapılmış olduğunu görmeyi istediğini belirtirken, martta 50 baz puanlık artışını da desteklediğini gösterdi.

Richmond Fed Lideri Tom Barkin ise mart toplantısına kadar hala pek hayli bilginin olduğunu ve 50 baz puanlık artış konusunda düşünmeye açık olduğunu söylemiş oldu.

Kelam konusu gelişmelerle birlikte ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,0550 ile Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek düzeyine çıkmasının akabinde yüzde 2,03 düzeylerinde dengelendi.

Altının ons fiyatı ise dün Fed’in daha da şahinleşeceği beklentisiyle günü yüzde 0,3 azalışla 1.827 dolardan tamamlarken, yeni günde de düşüşünü sürdürerek 1.824 dolar düzeyine indi.

Dün, New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,81, Nasdaq endeksi yüzde 2,10 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,47 kıymet kaybetti. ABD’de endeks vadeli süreç kontratları yeni günde de satış yüklü bir seyir izliyor.

Avrupa’da, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para siyasetine ait beklentiler yapılan kelamla yönlendirmelerle şekillenmeye devam ediyor.

Dün, ECB Lideri Christine Lagarde yaptığı açıklamada faiz artışının şu anki hiç bir sorunu çözmeyeceğini, tersine iktisadın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından toparlanışını boğabileceğini lisana getirdi.

Faiz artışı gerekmesi halinde bu adımı atmaktan çekinmeyeceklerini tabir eden Lagarde, atılacak bütün adımların ise kademeli olacağını bildirdi.

ECB başekonomisti Philip Lane ise enflasyonun Avrupa’da rekor düzeylere çıkmasına rağmen sert tedbirler almadan kendi halinde gerileyeceğini aktardı.

Kelam konusu açıklamalara rağmen Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yükseliş eğilimini sürdürürken, ECB’nin para siyaseti toplantısından bu yana 25 baz puan artarak yüzde 0,28’e çıktı.

Öte yandan, Rusya Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında siyaset faizini 100 baz puan artırarak yüzde 9,50’ye yükseltmesi bekleniyor.

Dün, ABD’de satışlar güçlenmedilk evvel kapanan borsalarda karışık bir seyir izlenirken, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 0,05, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,38 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,45 bedel kazandı, Fransa’da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,41 geriledi. Avrupa endeksleri bugün vadeli süreçlerde ise düşüş eğiliminde hareket ediyor.

Asya’da, New York borsasının dünkü satıcılı seyri daha sonrasında risk iştahının düşük olduğu görülürken, Japonya’da piyasalar tatil niçiniyle kapalı bulunuyor.

Çin’de zahmetli durumda bulunan emlak bölümüne ait rahatlatıcı regülasyonlar yapılabileceği beklentileri hisse piyasalarındaki aşağı istikametli baskıyı törpülerken, Kovid-19 olaylarındaki yayılma ise bölgede esas risk ögesi olmayı sürdürüyor.

Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,20, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,91 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,42 kıymet kaybetti.

Yurt ortasında, dün BIST 100 endeksi ABD’de açıklanan enflasyon dataları daha sonrası gerileyerek, günü yüzde 0,20 paha kaybıyla 2.038,67 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 azalışla 13,5128’den kapanmasının akabinde bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,52 düzeyinde süreç görüyor.

Analistler, açıklanan şirket bilançoları niçiniyle pay ve bölüm bazlı ayrışmaların devam ettiğini belirterek, bugün açıklanacak ödemeler istikrarı ve sanayi üretimi bilgilerinin yatırımcıların odağında bulunduğunu kaydetti. AA Finans’ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, cari süreçler hesabının Aralık 2021 periyodunda 3 milyar 980 milyon dolar açık vermesini, takvim tesirinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise Aralık 2021’de bundan evvelki yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 10,8 artmasını bekliyor.

Yurt haricinde ise Almanya’da TÜFE, İngiltere’de Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve sanayi üretimi ile ABD’de tüketici itimat endeksi bilgilerinin takip edileceğini söz eden analistler, Ukrayna ile ilgili gelişmelerin de varlık fiyatları üzerinde tesirli olabileceğini söylemiş oldu.

Analistler, piyasalar kapandıktan daha sonra milletlerarası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesini açıklamasının beklendiğini anımsatarak, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.020 ve 2.000 düzeylerinin takviye, 2.050 puanın direnç pozisyonunda bulunduğunu bildirdi.

Fitch Ratings, 2 Aralık 2021’deki değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit etmiş, kredi not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti.

Piyasalarda bugün takip edilecek datalar şöyleki:

10.00 Türkiye, aralık ayı ödemeler istikrarı ve sanayi üretimi

10.00 Türkiye, şubat ayı TCMB Piyasa İştirakçileri Anketi

10.00 Almanya, ocak ayı TÜFE

10.00 İngiltere, 2021 4. çeyrek GSYH

10.00 İngiltere, aralık ayı sanayi üretimi

18.00 ABD, şubat ayı Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi

AA / Murat Aslan – İktisat

Tam Gemi Şok Denemeleri, Merkez Bankası, Enflasyon, Faiz, İktisat, Haberler