Google’dan 8 Mart Dünya Bayanlar Gününe özel doodle sürprizi! Dünya Bayanlar Günü nedir ve niye kutlanır? Dünya Bayanlar Günü tarihçesi!

Musa

New member
8 Mart Dünya Bayanlar Gününün mana ve ehemmiyeti için Google tarafınca doodle hazırlanıyor. Ziyaretçilerine sürpriz bir biçimde şaşırtan Google, 8 Mart Dünya Bayanlar Gününü doodle ekranına taşıdı. Google tarafınca, klasik olarak yapılan özel ve manalı günlerde doodle hazırlıyor. Bu sene de olduğu üzere, 8 Mart 2022 Google tarafınca Dünya Bayanlar Gününü doodle ekranına taşıdı. Google doodle nedir? Google Dünya Bayanlar Gününe özel doodle hazırladı mı? Dünya Bayanlar Günü nedir? Dünya Bayanlar Günü niye kutlanır? Ayrıntılar haberimizdedir…

GOOGLE’DAN 8 MART DÜNYA BAYANLAR GÜNÜNE ÖZEL DOODLE!


GOOGLE DOODLE NEDİR?


Google Doodle,Google tarafınca tatil, olaylar, muvaffakiyetler ve insanları kutlamak için süreksiz bir süreliğine Google logosu üzerinde yapılan özel değişikliklerdir. Google Doodle 1998 yılında Burning Man Şenliği’ni kutlamak için tasarlanmıştır. Başta Doodler ne animasyonlu ne de hyperlinkliydi; yalnızca mevzuyu açıklayan yahut tatil selamını tabir eden fare ile üzerine gelinen metin içeren imgeleri. Birinci animasyonlu Doodle, Ocak 2010 yılında Isaac Newton’un anısına yapılmıştır ve birinci etkileşimli Doodle ise Pac-Man’in 30. yıl dönümü için tasarlanmıştır.

DÜNYA BAYANLAR GÜNÜ NEDİR?

Dünya Bayanlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafınca bu türlü tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart’ta kutlanan memleketler arası bir gündür. İnsan hakları temelinde bayanların siyasi ve toplumsal şuurunun geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve toplumsal muvaffakiyetlerinin kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Bayanlar Günü, bayan hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909’da New York’ta bir “Kadınlar Günü” düzenledikten daha sonra 1910 Milletlerarası Sosyalist Bayan Konferansı her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesini önerdi. 1917’de Sovyet Rusya’da bayanlar oy hakkı kazandıktan daha sonra 8 Mart ulusal bayram oldu. Bayanlar Günü, 1967’de feminist hareket tarafınca benimsenen dek yüklü olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafınca kutlandı. 1975’te Birleşmiş Milletler tarafınca kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Heyetinin 16 Aralık 1977 yılında aldığı sonucu ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Memleketler arası Bayan Hakları ve Memleketler arası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.

Günümüzde Dünya Bayanlar Günü kimi ülkelerde resmi tatildir, kimi ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Birtakım ülkelerde protesto günüdür, kimilerinde ise kadınlığı kutlayan bir gündür.


DÜNYA BAYANLAR GÜNÜ TARİHÇESİ!

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal’e bağlı Memleketler arası Sosyalist Bayanlar Konferansı’nda Almanya Toplumsal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan bu biçimde her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesi teklifini getirdi ve teklif oybirliğiyle kabul edildi. Birinci senelerda muhakkak bir tarih saptanmamıştır.

1921’de Moskova’da düzenlenen 3. (Komünist) Enternasyonal 3. Kongresine bağlı Milletlerarası Komünist Bayanlar Konferansı’nda o periyot yük kazanan “sınıfa karşı sınıf” siyasetlerinin tesiriyle “Dünya İşçi Bayanlar Günü” ismi benimsendi. Lakin, 1930’lu senelerda “faşizme karşı birleşik cephe” siyasetlerine geçiş sürecinde tekrar birinci baştaki “Dünya Bayanlar Günü” ismine dönüldü. Bu değişiklik ondan sonrasında bayan örgütlenmesi alanına da yansıdı ve sosyalizmi yahut komünizmi hedefleyen ve yalnızca “işçi/emekçi kadınlar” ya da “sosyalist/komünist kadınlar” ile sonlu bir örgütlenme anlayışı da terk edilerek 1945’te Milletlerarası Demokratik Bayan Federasyonu kuruldu.

“Dünya Bayanlar Günü” olarak 8 Mart gününün belirlenmesine kaynaklık eden olay konusunda ise türlü tartışmalı tezler mevcuttur. Bunlardan biri, Rusya’da çarlığın yıkılmasına yol açan 1917 Şubat İhtilalinin 8 Mart günü yapılan bayan yürüyüşü ve grevleri ile başlamış olması, bir başkası 8 Mart 1908’de ABD’nin New York kentinde birçok sosyaIist olan bayan çalışanların öncülüğünde sendikal haklar ve bayanlara oy hakkı talepleriyle düzenlenen miting, öteki biri ise 8 Mart 1857’de bir daha ABD’nin New York kentindeki bir dokumacılık fabrikasında grevci personellere polisin saldırması, çalışanların fabrikaya kilitlenmesi, gerisinden da çıkan yangında personellerin kurulan barikatlar niçiniyle kaçamakları kararında 120 bayan personelin ölmesi, ve bir daha bir diğeri ise, bununla epeyce paralellik arz eden, lakin gerek Dünya Bayanlar Gününün birinci kararlaştırıldığı 1910’dan gerekse birinci milletlerarası kutlamaların düzenlendiği 19 Mart 1911’den daha sonra hiç bahsi geçmeyip epey daha sonraları ileri sürülen, 25 Mart 1911’de New York’ta gerçekleşmiş Triangle Gömlek Fabrikası yangınıdır. Birleşmiş Milletler’in resmi web sitesinin bahisle ilgili sayfasında 8 Mart gününün seçilmesine kaynaklık eden olay olarak Rusya’da Çarlığa son veren 1917 Şubat İhtilalinin Gregoryen takvime bakılırsa 8 Mart günü bayanların protesto hareketleri ve grevleri ile başlamış olduğuna işaret edilmektedir.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları içinde sosyalizmin yayılmasından çekinen kimi ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Bayanlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli şovlarda anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha kuvvetli bir biçimde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Bayanlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.


DÜNYA BAYANLAR GÜNÜ niye KUTLANIR?

Türkiye’de 8 Mart Dünya Bayanlar Günü birinci defa 1921 yılında, iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın teşebbüsü ile gerçekleştirildi. Bu tarihten daha sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Bayanlar Günü kutlamalarına müsaade verilmedi. 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Bayan On Yılı” ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye’de “Kadın Yılı Kongresi” yapıldı.

8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nün 1975 yılında kutlanmaya başlamasında İlerici Bayanlar Derneği’nin faaliyetleri de tesirli oldu. bu biçimdece 8 Mart Dünya Bayanlar Günü kapalı ortamlardan sokaklara ve meydanlara çıktı. İlerici Bayanlar Derneği, emekçi sınıfı ile bayanları bir ortaya getirerek haklarını aramaya çağıran bir sivil toplum örgütüdür. Kurulduğu andan itibaren kısa müddette yurt çapında 33 şube ve 35 temsilcilik aracılığıyla 15 bine yakın üyeye sahip oldu. “Kadınların Sesi” isimli yayın organı ile 35 bin bireye ulaşabiliyordu.

12 Eylül Darbesi’nden daha sonra yeniden askerî cunta idaresi tarafınca dört yıl müddetle hiç bir kutlama yapılmasına müsaade verilmedi.

1984’ten itibaren her yıl çeşitli bayan örgütleri tarafınca kutlanmaya devam edilmektedir. Bu yeni devrin temel farkı, evvelce yalnızca sosyalist bölümün sahiplendiği bu günün artık çabucak tüm bayan kuruluşlarının yanı sıra adeta resmi bayram üzere devlet yetkilileri ve kurumları tarafınca da kutlanmaya, hatta şirketlerin de reklam ve pazarlama faaliyetleri ile buna katılmaya başlamasıdır. Öte yandan, günümüz Türkiye’sinde 8 Mart’ı Komintern’in 1920’li senelerdaki “sınıfa karşı sınıf” siyasetlerinin bir yansıması olarak isimlendirildiği biçimde, “Dünya İşçi Bayanlar Günü” olarak kutlayanlar da olduğu görülmektedir.


DÜNYA BAYANLAR GÜNÜ NE VAKİT VE HANGİ GÜN?

Dünya Bayanlar Günü ne vakit ve hangi güne denk geliyor beşerler tarafınca merak ediliyor. Dünya Bayanlar Günü 8 Mart 2022 Salı gününe denk geliyor.