Harran Üniversitesi’nde organik fare ilacı geliştirme projesi başladı

abbas

Global Mod
Global Mod
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafınca MEDiterranean alliance for ecological PEST management (MED4PEST) isimli Prima-Med dayanaklı proje çalışmalarına başlandı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme kısmı doktora öğrencisi Şükrü Esin’in koordinatörü olduğu ve Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Kolu Dr. Öğr. Üyesi Sibel Türedi iş birliğinde yürütülen proje ile Akdeniz havzasındaki ülkelerde sürdürülebilir tarım ve biyorodentisit (organik fare ilacı) geliştirilmesi amaçlanıyor.

Proje çerçevesinde ekolojik tabanlı lokal toksik bitkilerden kırsal ve kentsel alanlarda zararlılarla çabada etraf dostu yollarla biyorodentisit geliştirilecek ve EBRM (Ecologically-Based Rodent Management) uygulamaları yaygınlaştırılacak. Sürdürülebilir bir tarım için etraf dostu yaklaşımların amaçlandığı proje, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki çiftçilere ve genç ziraat mühendislerine bir epey yararlar sağlayacak.

Projenin yürütücüsü olarak Harran Üniversitesi’nce proje çıktıları olan açık kaynaklı uygulamaların, ülkemizde ve tüm Akdeniz ülkelerinde kullanmasının sağlanması hedeflendi. Bilhassa kırsal ve kentsel alanlarda farelerle uğraşta etraf dostu formüller geliştirmek ve fare hareketlerini ve yoğunluğunu tespit etmek için Raspberry tabanlı bir aygıt geliştirilmesi için planlanan proje, 2025 yılına kadar devam edecek.

Yunanistan’dan   Hellenic Akdeniz Üniversitesi, Fas’tan Muhammed V. Rabat Üniversitesi ve Rabat Ulusal Ziraî Araştırma Enstitüsü, Güney Kıbrıs’tan Mükemmeliyet Merkezi (CYENS) ve Hollanda’dan MetaMeta Research şirketinin dahil olduğu 6 ortaktan oluşan bir konsorsiyuma sahip proje, MetaMeta Anatolia isimli araştırma şirketince koordine ediliyor. Akdeniz’de su, tarım, besin, tarım-gıda kıymet zinciri temalarında milletlerarası ortak projeler destekleyen Prima-Med Programı tarafınca desteklenmeye hak kazanan projenin hibesi ülkemizde TÜBİTAK tarafınca karşılandı.

Fare zararlılarına karşı besin güvenliğini korumalıyız

Kimyasal pestisit kullanmasının ziraî üretimi ve artan nüfusu etkilediğini, mevcut sorunun; gereksinim ile araştırma sonuçları içindeki kopukluk olduğunu belirten Ziraat Fakültesi doktora öğrencisi Şükrü Esin; “Şehirlerde fareler önemli ekonomik kayıplara niye olmaktadır ve bunun yanında biroldukca hastalığı taşıdığını da biliyoruz. Kırsalda ise fareler tarım topraklarında, bahçelerde ve ambarlarda her yıl fazlaca büyük ekonomik kayıplara yol açarlar. Mevcut en yaygın tahlil kimyasal fare ilaçlarıdır. MED4PEST projesi, Akdeniz’de kimyasal ilaç denetiminden biyolojik ve ekolojik haşere idaresine geçişe katkıda bulunmayı ve bunun kararında eko-sürdürülebilir tarım sistemlerine yol açmayı, ekosistem sıhhati için daha yüksek kalite ve ölçüde mahsul üretimi ve girdi kullanmasının optimizasyonunu hedefliyor. Ülkemizde organik fare ilacı üretilmiyor ve hali hazırda satılan fare ilaçları ithal eserlerdir. Projenin sonunda toksik bitki menşeli Biyo-rodentisit ve Rasspberry tabanlı fare izleme aygıtı geliştirilecektir” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı