LYKA’da bayanlar üretimle hayatın arasında!

abbas

Global Mod
Global Mod
Lüleburgaz Yıldızları Bayan Akademisi’nde (LYKA) bayanlar üretmekle kalmıyor, toplumsal hayatın ortasında yer alıyor.

Lüleburgaz’da bayanların toplumsal cinsiyet eşitliğine hassas siyasetlerin geliştirilmesi ve bayanın toplumsal ve siyasal manada güçlendirilmesi için Türkiye’de tek uygulama olarak hayata geçen ve yıllardır muvaffakiyetle faaliyetlerini sürdüren LYKA’da bayanlar Lüleburgaz Belediyesi ve Lüleburgaz Halk Eğitimi Merkezi (HEM) iş birliğiyle gerçekleştirilen epey sayıda kursla ömrün ortasında yer alıyor.

Dikişten mozaiğe epeyce sayıda faaliyet!

Kadınlar, LYKA’da dikişten mozaiğe ve pilatese kadar epeyce sayıda alanda hem üretime katkı sunuyor birebir vakitte sporla sağlıklı hayatın şuuruna varıyor. İşliklerde büyük bir keyifle üreten bayanlar yalnızca toplumsal hayatın ortasında etkin bir biçimde yer almakla kalmıyor, konut ekonomilerine de katkı sağlıyor.

“İş hayatlarına atılmaları için yardım ediyoruz”

LYKA’da uzun müddettir eğitim veren Lüleburgaz HEM Eğitmeni Sibel Yavaş, bayanların işliklerde aldıkları eğitime ağır ilgi gösterdiğini söyleyerek, “Lüleburgaz Halk Eğitimi Merkezi aracılığıyla ve belediyemizin iş birliğiyle kursiyerlerimizi dikiş eğitimi için yetiştiriyoruz ve sertifika alıyorlar. İş hayatlarına atılmak için onlara yardımcı oluyoruz” dedi. Kursiyerlerden Aysu Karagöz de dikiş eğitimine sıfırdan başladığını belirterek, “Benim hiç bir biçimde makine, dikiş bilgim yok. Sıfırdan başladım buraya. Şu anki kademem rastgele bir fabrikaya girsem bütün makineleri kullanıp eser dikebilecek kıvamdayım” tabirlerini kullandı.

Evlerindeki eski eserleri değerlendiriyorlar

Bir öteki işlikte yer alan HEM Eğitmeni Nükhet Küçük de kursiyerlere mozaik dersi verdiklerini belirterek, bayanların konutlarındaki eski eserleri değerlendirdiklerini kaydetti. “İçinde kağıt rölyef de var, cam mozaik de var. Hepsi bir arada Halk Eğitimi Merkezi’nin kursu olarak Bayan Akademisi’ndeki atölyeleri kullanıyoruz. Konutlarındaki eski eserleri değerlendirebiliyorlar. Sehpaların üzerine bilhassa fazlaca yapılıyor mozaik” diye konuştu. Bir öteki Halk Eğitimi eğitmeni Hale Kılınç da Lüleburgaz Belediyesi’ne sunduğu imkanlar için teşekkür ederek, “Kadınlarla fazlaca hoş işler çıkartıyoruz. Belediyemiz sağ olsun, bize burayı açtı, tahsis etti. Bayan Akademisi’nde bayanların iş yaptığı bir yer. Belediyemizin bize bu biçimde bir imkan sağlamış olması bizi fazlaca keyifli etti işin açıkçası” formunda konuştu.

Ev ekonomilerine katkı sağlanıyor!

Bir öteki atölyede çalışmalarını sürdüren S.S. Bayan Akademisi Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi Lideri Deniz Şahin de bayanların ürettikleri eserlerle konut ekonomilerine katkı sağladığını belirtti.

Sporla sağlıklı hayat bir arada!

LYKA’nın ortasında yer alan bir öbür eğitim salonunda çalışmalarını sürdüren HEM’e bağlı pilates eğitmeni Emine Öztürk de bayanların hem spor yaptığını birebir vakitte sağlıklı yaşama adım attığını söylemiş oldu. Öztürk, “Burada, gelen bayanlara en evvel sıhhat istikametinden yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buradan çıktıkları vakit herkes epeyce keyifli sağlıklı ve spor yaptıkları için epey eğlendiklerini söylüyorlar. O yüzden epey mutluyuz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı