Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu İş Birliğinde ‘Türk Mutfağı Eğitim Programı’ 12 Ekim’de Yeni Periyoda Başlıyor

abbas

Global Mod
Global Mod
“Zengin ve Esaslı Türk Mutfağı Le Cordon Bleu Mezunları ile Dünyaya Açılıyor”

Türk Mutfağının güçlü külçeşidini milletlerarası çapta tanıtma ve geliştirme misyonuyla, Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde başlatılan Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Eğitimi birinci mezunlarını verdi. Le Cordon Bleu İstanbul’un Türkiye’deki 10. yılında başlatılan program, ülkenin en kapsamlı “Türk Mutfağı” eğitimi olarak dikkat çekiyor. bu biçimdece Türk yemek külçeşidini dünya mutfaklarına taşıyacak profesyonellerin yetiştirilmesi hedeflenen programın yeni periyot eğitimleri 12 Ekim 2022 tarihinde başlayacak.


1895 yılında Paris’te kurulan ve dünyanın en itibarlı mutfak sanatları okulu olarak tanınan Le Cordon Bleu, Özyeğin Üniversitesi iş birliğinde Le Cordon Bleu İstanbul çatısı altında sunduğu ‘Türk Mutfağı Programı’ ile Türkiye’de mutfak sanatlarının gelişmenine sunduğu katkıyı derinleştirdi. Kurumun Türkiye’deki 10. kuruluş yılında hayata geçirdiği eğitim programı, birinci mezunlarını verdi. Türk mutfağına dünya standartlarında, vizyoner bir yaklaşım sunan programın yeni periyot eğitim çalışmaları ise 12 Ekim 2022 tarihinde başlayacak.

Le Cordon Bleu ‘Türk Mutfağı Programı’, yüzlerce yıllık esaslı mirasa sahip Türk mutfağının varlıklı içeriğinin milletlerarası ölçekte tanıtılması ve Türk gastronomisini geleceğe taşıyacak şef adaylarının yetiştirilmesi gayesiyle yürütülüyor. Bu kapsamda eğitimler, ‘klasik’ ve ‘bölgesel’ olmak üzere iki düzeyden oluşuyor. Program, Le Cordon Bleu’nun deneyimli şeflerinin yanı sıra alanında öncü konuk şef ve uzmanların iştirakiyle güçlü bir tecrübe, bilgi ve donanım alanı sunuyor. İngilizce ve Türkçe olmak üzere çift lisanda gerçekleştirilen program, uygulama seansları, gösterimler, kuram dersleri ve saha seyahatleri ile destekleniyor. Her bir düzey 11 haftada 120 saatlik program olarak sunuluyor ve her 2 seviyeyi muvaffakiyet ile tamamlayan öğrencilere “Diplôme de Cuisine Turque” evrakı veriliyor.

Mükemmeli hedefleyen Le Cordon Bleu, Türk mutfağının gastronomik gelişmeninde rol alıyor

Le Cordon Bleu Türkiye Yöneticisi Defne Ertan Tüysüzoğlu, yeni eğitim programları Türk Mutfağı’nın birinci devri muvaffakiyetle tamamlamasından memnuniyet duyduklarını söz etti; “Çok değerli bir kültürel ve ekonomik paha yaratan Türk mutfağında reçetelerin metodolojik bir yaklaşımla standartlaştırılamadığı için kuşaktan kuşağa kaybolmaya başladığını yahut yanlış aktarılabildiğini gözlemliyoruz. Buna bir tahlil sunmak üzere Türk Mutfağı Eğitimini memleketler arası eğitim disiplinine sahip bir modelde, standartlara bağlı kalarak öğretmeyi hedefledik. Programımızın birinci periyodunda yakaladığı muvaffakiyet esaslı Türk mutfağının global çapta tanıtılması ve gelecek jenerasyonlara aktarılmasında bir umut ışığı oldu. Le Cordon Bleu Türkiye olarak 10. yılımızı kutlarken başlatmış olduğumız bu programı gururla sürdüreceğiz ve kurumumuzun tüm dünyada 126 yıllık eğitim deneyimini, eğitim modellerini kullanarak Türk yemek külçeşidini dünya mutfaklarına taşıyacak genç şefler yetiştireceğiz” dedi.

Le Cordon Bleu Yönetici Eğitmen Şefi Erich Ruppen ise “Türk Mutfağı Programımız, inanılmaz bir yiyecek çeşitliliği ile teknik ve gelenekleri öğrenme, en kıymetlisi de mahallî ve orjinal eserlerle çalışma fırsatı tanıyor. Türk Mutfağının her tarafını tek bir kaynaktan öğrenip diploma alma bahtı sağlıyor. Birinci düzeyde öğrenciler klâsik Türk Mutfağı tekniklerini kapsamlı bir eğitimle öğrenecek, ikinci düzeyde ise Türk reçetelerine daha çağdaş bir yaklaşım ile bakacaklar. Yabancı öğrencilere hitap edebilmek için programın çift lisanlı olması değer taşıyor. hem de yeni başlayanların yanı sıra, Türk mutfağındaki marifet ve özgüvenlerini geliştirmek isteyen profesyonelleri de kapsıyor. Program sırasında öğrencilerimiz geniş bir eser yelpazesi tanıma, her eserin çeşitleri ve gastronomi alanındaki fonksiyonları ile ilgili uzman bilgiler öğrenme fırsatı yakalıyor” formunda konuştu.

Türk mutfağının güçlü mirası, milletlerarası arenaya taşınıyor

Türk Mutfağı Programı’nın birinci mezunlarını vermesinden büyük bir memnunluk duyduklarını lisana getiren Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısım Lideri Doçent Dr. Özge Samancı; “Özyeğin Üniversitesi çatısı altında oluşturulmuş olan Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Programının varlıklı ve hayli katmanlı esaslı bir kültürel mirasa sahip Türk mutfağının memleketler arası alanda tanıtılmasında öncü bir rol üstleniyor. İş iştirakimizin 10. yılını taçlandıran Le Cordon Bleu Türk Mutfağı Programı, ülkemizin güçlü mutfak külçeşidinin ve klasik ve yöresel mutfak tekniklerinin milletlerarası standartlarda bir vizyonla ele alınmasına ve tüm dünyaya tanıtılmasına hizmet ediyor. bununla birlikte Le Cordon Bleu Türk Mutfağı eğitim programı, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları kısmının yürüttüğü ‘Türk Mutfağı’ alanındaki bilimsel araştırmalar ve çalışmalar için değerli bir etkileşim alanı oluşturuyor” dedi.

Türk Mutfağı Programı mezunları dünyaya açılıyor

Türk Mutfağı Programı’nın birinci mezunları içinde yer alan ve kısım birincisi olan Ece Sürel gayesinin Türk mutfağını dünyaya tanıtmak olduğunu belirtti. Sürel; “Profesyonel ömrüm boyunca dünyanın birfazlaca ülkesini gezdim ve farklı ülkelerdeki yemek külçeşidini, sokak yemeklerini görüp tattım. Fakat bu süreçte fark ettim ki Türk Mutfağı hak ettiği ölçüde temsil edilmiyor. Bu doğrultuda Türk Mutfağı eğitimi almaya karar verdim. Bunun için hakikat yerde mutfak tekniklerini öğrenmek gerektiği şuuruyla Le Cordon Bleu’de yeni açılan Türk Mutfağı programına katıldım. Türk yemekleri konusunda bize yeni teknikler öğreten şeflerimizin tecrübe ve niteliklerinden çok faydalandım ve bunları Türk yemeklerine uygulamaya çalıştım. Eğitim devri boyunca Le Cordon Bleu Eğitmen Şeflerinden, Türkiye’nin ünlü şeflerinden ve saha seyahatlerinden aldığım eğitimler epeyce faydalı oldu. Artık hedefim öğrendiklerimi yurtdışına taşımak ve Türk Mutfağını dünyaya sevdirmek olacak” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı