Okula Dönüş Başladı! Ebeveynlere Altın Niteliğinde Tavsiyeler

abbas

Global Mod
Global Mod
Yaz tatilinin sona ermesine sayılı günler kala her yeni başlangıcın oluşturduğu heyecan, çocuklarda ve ebeveynlerde tatlı bir telaşa dönüşüyor. Hususla ilgili Öğrenci Koçu Murat Karcıoğlu’dan çocukların okula sağlıklı bir başlangıç yapmaları için ebeveynlere, altın niteliğinde 6 tavsiye:

Çocuğunuzun çantasına özgüven koymayı unutmayın

Çocuğunuzu olduğu üzere kabul edin, çocuklar kendilerini destekleyen ve cesaretlendiren ebeveynlere gereksinim duyarlar. Çocuğunuzla kuracağınız irtibatta şartlı sevginin yerine şartsız sevgiye yer açın. Onların seyahatinde kar küreyici ebeveynler olmak yerine kaç yaşında olurlarsa olsunlar gerçekleştirmeleri gereken sorumlulukları olduğunu öğretin.

Odasını toplama, okul çantasını hazırlama, üstünü değiştirme, sabah alarmı kurma, harçlığını yönetme, ödevlerini takip etme ve yapma üzere davranışları gerçekleştirmelerini sağlamalarına fırsat verin. Ceza yerine olumlu sorun çözme marifetlerini çocuğa öğreterek yanlış yapmaktan korkmalarının önüne geçin. Çocuğunuza yönelik gerçekçi beklentiler oluşturarak kıyaslama yapmamaya itina gösterin. Unutulmamalıdır ki karar vermesine ve kendisini söz etmesine müsaade verilmeyen çocukların özgüveni zedelenir ve çocukların okul ortamında edilgen davranışlar sergilemesi kaçınılmaz bir hâl alır.

Beslenmeyi çocuğun cephanesi, uykuyu şarjı olarak görün

Çocuklar nizamı sever, yaz tatilleri her ne kadar çocukların arzuladığı vakit dilimleri olsa da bu tatillerde çocuğun uyku ve beslenme seviyesinde bozulmalar meydana gelir. Vücudun başarısızlığın kaynağı ile uğraşta ortaya koyacağı güçte besinler kıymetli bir yakıt nazaranvi görür. Tüketilen besinler çocuğun kendisini nasıl hissettiğini ve güne nasıl bir güç ile başlayacağını tesirler. Zerzevat, tahıl, protein, yağ, süt üzere güçlü besin hususlarının tüketimine ehemmiyet verilmelidir.

Besinlere ek olarak vücut, kendini uykuyla da yenilemiş olur. Ebeveynler, çocukların kâfi uykuyu uyumalarına, her gece birebir saatte yatmalarına, yatmadan evvel bir şey yememelerine, telefonla yatağa girmemelerine itina gösterilmelidir. Uyku kalitesi arttıkça hayat kalitesinin arttığı düzgün bilinmelidir. Bu konuda ebeveynler, çocukları ile uyku saatini belirlemelidir. Çocukların, uyku saatlerinde uymalarında sorumluluk almalarını sağlamalıdır.

Teknoloji tüketim canavarı olmalarının önüne geçin

Çocuklar, tanınan kültür ortasında var olmak, akranları içinde yer bulabilmek için trendlerin sıkı bir takipçisi olurken kendileri olma şuurundan uzaklaşırlar. Çocuklarınızın toplumsal medyanın yarattığı illüzyona kapılıp hayallerine ket vurmalarına müsaade vermeyin. Bilinçsiz teknoloji kullanımda sonlarınızı baştan çizin ve hudutların ödül maksatlı dahi olsa aşılmasına müsaade etmeyin.

Arada bir nadasa bırakmak iyidir

Çocuklarınızın hiç bir şey yapmadığını düşündüğünüz anlarda bile vaktin, çocuklarınız için bir şeyler yapmaya devam ettiğinin farkındalığında olun. kimi vakit akışın ortasında soluklanıp durağan kalmak düşünmek için bir fırsattır. Bu fırsat çocukların belirlediği maksat doğrultusundaki yolda iç seslerini dinlemelerine baht tanır. Vaktin aslında sanılanın tersine bol olduğunu görmeleri, çocukların gerilim ve korkularını yönetmelerinde şuurun gerçekleştirdiği bir savunma sistemidir. Kıymetli olan akışta durmaksızın çaba etmek değildir. Değerli olan anda kalıp gayelerin bir maksada hizmet etmesi için kararlı ve kendinden emin adımlar atmaktır.

Okula ve imtihanlara yüklediğiniz manalara reset atın

Her ne kadar çocuğunuzun akademik gelişimi değerli olsa da çocuklarınız; okuldan, akademik hayattan bağımsız birer bireydir. Çocuklarınızın bilişsel süreçlerini de destekleyecek toplumsal, psikomotor marifetlerini geliştirecek mental manada kendilerini güzel hissetmelerini sağlayacak hobiler edinmelerinde köstekleyici değil, cesaretlendirici olun. Çocuğunuzun bir enstrüman çalmayı öğrenmesi, fotoğraf yapması, bir spor koluyla etkin olarak ilgilenmesi, onun toplumsal bir birey olarak özgüveninin artması ve ortaya çıkan fazla gücün doğuracağı açığın boşaltılması üzere etkenlerin değerli olduğunu unutmayın.

Çocuklarınızı kendinizden çok sevmeyin!

Anne – babalar olarak hayatınızın tek kaynağını çocuklarınız oluşturuyorsa çocuklarınızın omzuna taşıyamayacakları bir yük bindirmişsiniz, demektir. Kendi hayatlarını tasarlayan ebeveynlerine karşı çocuk, vakit içinde kendisini tek memnunluk kaynağı olarak goren ebeveynlerini memnun etmeye adayarak bulacaktır. Kendini yetersiz hissettiğinde de suçluluk hissine kapılıp çaresiz hissedecek sonunda da başarısız olmanın korkusu ortasında muvaffakiyetten da uzaklaşacaktır. Ebeveynler olarak evvel siz kendiniz olun, daha sonra onların kendileri olmalarına imkan sağlayın.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı