Premier Lig, Manchester City mali ihlallerle suçlanıyor: riskler nelerdir?

achievable

New member
Premier Lig, Manchester City’yi, Citizens’ın İngiliz ligini üç kez ele geçirdiği bir dönem olan 2009 ile 2018 arasında meydana gelen çok sayıda mali düzenleme ihlali iddiasıyla bağımsız bir komisyona havale etti. Times gazetesi, önlem alınması durumunda olası senaryoları özetlemektedir. City’ye karşı yaptırımlar puan, küme düşme ve Premier Lig’den ihraç gibi cezaları içerebilir.


SUÇLAMALAR – Kulübün, “kulübün mali durumu hakkında gerçek ve adil bir görüş sağlayan doğru mali bilgilerin” “son derece iyi niyetle” sağlanmasını gerektiren lig kurallarını ihlal ettiği iddia ediliyor. İngiliz ligi, gerekli olan doğru finansal bilgilerin diğer kalemlerin yanı sıra “geliri (sponsorluk geliri dahil)” ve “işletme maliyetlerini” kapsadığını söylüyor.

Listelenen ikinci ihlal grubu, 2009-10 ila 2012-13 sezonları (dahil) ile ilgili “bir üye kulübün menajeriyle yaptığı ilgili sözleşmelere menajerin ücretinin tüm ayrıntılarını dahil etmesini gerektiren” kural ihlali iddiasıyla ilgilidir. Aralık 2009 ile Mayıs 2013 arasında kulübün teknik direktörü, şu anki İtalya teknik direktörü Roberto Mancini idi. İddia edilen ihlallerin ikinci grubu, bir kulübün 2010-11 ila 2015-16 sezonları dahil olmak üzere ilgili sözleşmelere oyuncu ücretlerinin tüm ayrıntılarını dahil etmesi gereklilikleriyle de ilgilidir. Üçüncü bölüm, kulüplerin 2013-14 ve 2017-18 yılları arasında UEFA’nın finansal fair play kurallarına uymasını gerektiren Premier Lig kurallarının ihlal edildiği iddiasıyla ilgilidir.

City, Şubat 2020’de FFP düzenlemelerini ihlal ettiği iddiasıyla Avrupa futbolunun yönetim organı tarafından UEFA müsabakalarından iki yıl süreyle men edildi, ancak ceza aynı yılın Temmuz ayında Spor Tahkim Mahkemesi tarafından bozuldu. Dördüncü ihlal iddiası, Premier Lig’in 2015-16 ile 2017-18 sezonları dahil olmak üzere karlılık ve sürdürülebilirlik kurallarıyla ilgili. Son olarak, kulübün, üye kulüplerin Aralık 2018’den günümüze kadar olan soruşturmalarında Premier Lig ile işbirliği yapmasını ve ona yardım etmesini gerektiren lig kurallarını ihlal ettiği iddia ediliyor. Premier Lig’den yapılan açıklamada, komite önündeki işlemlerin “gizli ve özel olarak dinleneceğini” söyledi. Açıklamada, “Premier Lig, bir sonraki duyuruya kadar bu konuda başka yorum yapmayacak” denildi.