Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, ‘YÖK Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’na katıldı

abbas

Global Mod
Global Mod
“Araştırma Üniversiteleri Toplantısı” YÖK Lideri Erol Özvar başkanlığında Elazığ’da yapıldı

Araştırma Üniversiteleri Toplantısı, YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar ile 23 Araştırma Üniversitesi Rektörünün iştirakiyle Fırat Üniversitesi mesken sahipliğinde gerçekleştirildi.

YÖK Lideri Prof. Dr. Erol Özvar’ın riyasetinde Araştırma Üniversitelerinin Performanslarının Değerlendirildiği toplantıya, YÖK Lider Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, YÖK Yürütme Şurası Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile araştırma üniversitelerinin rektörleri ve sorumlu rektör yardımcıları katıldı.

Yükseköğretim Heyeti tarafınca araştırma üniversitesi olarak belirlenen 20’si devlet, 3’ü vakıf olmak üzere 23 üniversite rektörünün iştirakiyle gerçekleştirilen görüşmede; araştırma üniversitelerinin ‘araştırma kapasitesi’, ‘araştırma kalitesi’ ile ‘etkileşim ve iş birliği’ boyutlarında toplam 30 gösterge ile performansları değerlendirildi. görüşmede ayrıyeten araştırma üniversitelerinin Araştırma Üniversiteleri Takviye Programı (ADEP) bağlamında 2022 yılına ilişkin proje sayıları ve kullandıkları bütçeler ele alındı.

Yükseköğretim Konseyi Lideri Prof. Dr. Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, araştırma üniversitelerinin ülkelerin ulusal çıkarlarına hizmet eden, bölgesel ve ulusal kalkınmada kritik rol oynayan değerli kurumlar olduğunu vurguladı. Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nda, 2021 Aralık ayında kıymetli değişiklikler yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Özvar, programın maksatlarını netleştirdiklerini ve içeriğini güçlendirdiklerini söylemiş oldu. Programa dahil edilen 3 vakıf üniversitesi ile 2022 yılı prestijiyle 20’si devlet ve 3’ü vakıf olmak üzere toplamda 23 araştırma üniversitesi sayısına ulaştıklarını lisana getiren Prof. Dr. Özvar, “Araştırma üniversiteleri, performanslarına bakılırsa A1, A2 ve A3 olmak üzere 3 performans kümesine ayrılmıştır. Araştırma üniversitelerine sağlanması planlanan tüm takviyeler, yer aldıkları performans kümesine nazaran farklılaşmaktadır” dedi.

“Cumhurbaşkanından büyük destek”

Prof. Dr. Özvar, YÖK olarak bugüne kadar araştırma odaklı üniversitelere sağlanan en büyük fonu, bu yılın mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük dayanağıyla başlattıklarını bildirdi. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı içinde ADEP kapsamında desteklenecek projeler için protokol yapıldığını belirten Prof. Dr. Özvar, ADEP yardımıyla araştırma üniversitelerinin sıhhat, toplumsal bilimler ve fen/mühendislik üzere eşleşme alanlarındaki projelerini desteklemek emeliyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafınca kaynak transferi sağlandığını tabir etti.

Prof. Dr. Özvar, üniversitelerden her yıl talep edilen raporlar ile üniversitelerin performanslarının 32 gösterge kapsamında değerlendirildiğini ve bunlara bakılırsa bir sıralama yapıldığını belirterek, bu yılın haziran ayında 20 araştırma üniversitesine, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafınca 100 milyon liralık bütçenin dağılımının “Araştırma Üniversiteleri Yıllık Performans Sıralaması” üzerinden yapıldığını kaydetti. YÖK Lideri Özvar, doktorasını tamamlamış genç araştırmacılara yurt haricinde doktora daha sonrası bir süre çalışma imkanı sağladıklarını, ayrıyeten yurt dışı akademik müsaade sisteminin bulunduğunu belirterek 2023 yılında hayata geçirecekleri yeni projelere ait bilgi verdi. Prof. Dr. Özvar, konuşmasında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar devrinden itibaren başlatılacak YÖK Akademik Hareketlilik Projesi’ne ait de ayrıntılar verdi.

“Bölgemize ve ülkemize sunduğumuz yarar ağını geliştirmek istiyoruz”

Toplantıyla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitelerin misyonun eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma hizmet, milletlerarasılaşma, dijitalleşme olduğunu, Ege Üniversitesinin bu ana parametreler doğrultusunda kıymetli atılımlar gerçekleştirdiğini söylemiş oldu.

Ege Bölgesinin birinci, Türkiye’nin esaslı yükseköğretim kurumlarından birisi olan Ege Üniversitesinin, son devirde elde edilen başarılarla ismini önde gelen araştırma üniversiteleri ortasına yazdırdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesinin Kurumsal Tam Akreditasyon Dokümanı alan birinci devlet üniversitesi ve öğrenci odaklılıkta A Plus üniversite olduğunu söylemiş oldu.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizin; bilime, insanlığa, ülkeye sunduğu yarar ağını geliştirmek için dünyayı yakından takip ediyoruz. Çağın dinamikleri doğrultusunda fiziki, teknik ve insan kaynağı altyapımızı güçlendiriyoruz. Araştırma üniversitesi olarak, eğitim – öğretimdeki klâsik rollerin ötesine geçerek bölgeye, ülkeye ve insanlığa katkı sağlama noktasında değerli rol üstleniyor, hem ulusal birebir vakitte memleketler arası seviyede yüksek katma bedelli akademik üretime öncülük ediyoruz. Bir yandan kesime donanımlı mezunlar kazandırırken başka yandan da ülkemizin lisansüstü insan kaynağı kapasitesini güçlendiriyoruz. Elde edilen muvaffakiyetleri sürdürülebilir kılmak ve Ege Üniversitesini milletlerarası arenada tercih edilen bir dünya markası haline getirmek için aralıksız çalışmaya devam edeceğiz. Üniversitemizin gayelerine kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü takviyesi veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, YÖK Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı