Tesbihte Ne Zikredilir ?

Eren

New member
[color=]Tesbihte Ne Zikredilir? Eğlenceli ve Mizahi Bir Yaklaşım

Selam forum ahalisi! Bugün, bazılarınızın elinden düşürmediği, bazılarınızın ise "Bu ne işe yarıyor ki?" diye düşündüğü o muazzam objeden bahsedeceğiz: Tesbih! Evet, o minik taneleriyle dünyalar kadar anlam taşıyan, bazen derin meditasyon aracınız, bazen de “nefis yemek yediğinde bile hatırlatıcı” olan o araç. Fakat, tesbihin bir fonksiyonu var mı, yok mu? Ne zikredilir? Hangi dualar en verimli sonuçları verir? İki saniyede bir "subhanallah, elhamdülillah" demekle iş hallolur mu? İşte, bu soruların cevabını ararken, gelin biraz da mizahi açıdan bakalım!

[color=]Tesbih: El Sanatlarının Yeni Nesil Versiyonu

Başlangıçta, tesbihi gerçekten "nitelikli bir iş" olarak görmek gerekiyor. Düşünsenize, bir el yapımı tesbih almak, tıpkı eski zamanların modern versiyonunu kullanmak gibidir. Eskiden düğünlerde "altın takı" ne kadar önemliyse, şimdi de "özel yapım tesbih" bir o kadar prestijlidir. O zamanlar, elmas bilezikler nasıl dikkat çekiyorsa, şimdi o yüksek kalite ahşap ya da kehribar tesbihler, "benim ruhum derin, içim mükemmel" mesajını veriyor! Şimdi, tesbih denince bir de "ne zikredilir?" sorusunun cevabını vermek gerek…

[color=]Erkekler Stratejik Düşünür, Kadınlar Empatik Yaklaşır

Erkeklerin tesbihte zikretme konusunda genellikle bir hedefi vardır: Sonuç almak! Yani, amaç ya huzura kavuşmak, ya da evdeki işlerin hızlıca bitmesi. Bir erkek tesbih çekmeye başladığında, elindeki tanelere bakarak “Bunlar bana dünyadaki tüm düzeni sağlama gücü verebilir mi?” diye düşünür. Hızlıca “subhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber” demekle işi halletmeye çalışır. 33 tane demek, 99 tane demek… Hedef belli: Sürekli zikrederek bir çözüm yoluna girmek!

Öte yandan, kadınlar tesbih çekerken bir başka yoldan ilerlerler. “Zikretmek” deyince, kadınların aklına "iç huzur" gelir. Evet, tesbih onlar için duygusal bir yolculuğa dönüşür. Bir tesbih çekmeye başladıklarında, her bir tanelerin üzerinden geçen her "subhanallah" aslında bir içsel "şimdi seninle tamamen bağlantıya geçiyorum, tüm ruhum seninle" mesajıdır. Kadınlar, her taneleri bir "anlatmak", bir "bağ kurmak" fırsatı olarak görürler. Bu yüzden, bazen bir tesbih tanelerini yavaşça çekerken, sabırla "Yarabbim, bana güç ver!" diyebilirler, bazen de "Bu kadarını hak etmiyorum!" diye içlerinden geçirirler. Her türlü düşünce bir şekilde zikre dönüşür.

[color=]Ne Zikredilir? Strateji ve Empati Karşı Karşıya!

Peki, ne zikredilir? İşte burası işin eğlenceli kısmı!

Bir erkek için en mantıklı şey, "Ya Rabbi, bu arabayı sattım, işim gücüm ne olacak?" sorusunun cevabını almak olabilir. Çünkü, hayatta stratejik düşünmeye alışkındır, hep bir çözüm arar. Zikredilenler hep bir çıkış noktası yaratma amacına yönelir: "Bismillah, Allah’ım bu işe bir çözüm bul!” Kadınlar ise, daha geniş bir empatik düşünme yoluna giderler. “Ya Rabbi, bütün dünya huzur bulsun, insanlar mutlu olsun,” diyerek tesbih çekerler. Çünkü onlar, evrenin bir parçası olarak başkalarının da huzura kavuşmasını istemek için dua ederler.

Bir de tesbih tanelerinin başında bir hedef olarak "verimlilik" arayanlar var. Kimi zaman “Ya Rabbi, şu işim halledilsin, sen büyüksün” gibi dualar, sabırlı ve hızlı bir şekilde problemi çözmek isteyenler için geçerlidir. Burada amaç belirgindir: Hızlı sonuç almak! Fakat bazen, işin içine bir de “şükür” kısmı girer. Kadınlar, bir yandan tesbih çekerken sabırla “Bismillah” diyerek iç huzurlarını bulmaya çalışır, bazen bir kahkaha eşliğinde: “Bu taneleri bir yandan çekiyorum, bir yandan da işleri halletmeye çalışıyorum!” derler. Sonuçta, herkes kendi dünyasında huzura ve çözüme ulaşmayı arar.

[color=]Zikredecek Yeni Yollar: Bir Tesbih Stratejisi!

Böyle bir konu üzerine yazarken birkaç provokatif soruyu da gündeme getirebiliriz:
1. Tesbih çekmek bir meditasyon yolu mudur, yoksa sadece elden geçirilen bir oyuncak mı?
2. Gerçekten de tesbih çekerek bir şeyi çözmek mümkün müdür, yoksa sadece psikolojik bir rahatlama mı sağlanır?
3. Erkekler stratejiyle mi tesbih çeker, yoksa kadınlar mı daha başarılı bir empatik yaklaşım sergiler?
4. Tesbih çekerken "evet, şükürler olsun!" demek yerine "şükür, Allah’ım! Bu araba hala satılmadı!" demek ne kadar doğru?

Gelmişken bir de şunu sormadan edemeyeceğim: Tesbih, sadece dini bir araç mıdır, yoksa günlük hayatta her türlü stresle başa çıkmanın bir yolu mudur?

[color=]Sonuç: Herkes Kendi Tesbihini Çeksin!

Sonuçta, tesbih sadece bir dua aracı değil, aynı zamanda bir hayat stratejisi, bir iç yolculuk. Kimisi için çözüm aracı, kimisi için duygusal bir rahatlama. Herkes kendi tesbihini çekerken bir adım daha ilerideki huzura ulaşmak ister. Belki de bu yüzden tesbih, sadece bir "ne zikredilir?" sorusunun ötesinde bir anlam taşır. Tesbih, insanların kendi içsel dünyalarındaki karmaşayı çözmeye çalıştıkları bir yolculuktur. İşin en keyifli kısmı ise, her birinin kendi tarzında yol almasıdır.

Peki ya siz, tesbih çekme konusunda ne düşünüyorsunuz? Hangi zikri en etkili buluyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum!