Varoluşçuluğun Temel İlkeleri Nelerdir?

Bakec

Member
İnsan yaşadığı süre içinde birtakım sorumluluklar edinir. Yaşadığı hayatın anlamını kavramaya çalışır ve tutkuları oluşmaya başlar. Daha sonra ise ilişkileri meydana gelir ve dürüstlük kavramını öğrendikten sonra bir bakış açısı ve ideolojisi oluşmaktadır. Tüm bu süreçleri çözümlemeyi amaçlamaktadır. Varoluşçuluğun bu süreçlerle beraber gelişen 4 temel ilkesi vardır. Bunlar;

Varoluş her zaman sadece insana indirgenmiştir. Bu nedenle bireyseldir. Bunun içinde soyut kavramlar bulunmamaktadır. Örneğin; bilinç, ruh, akıl. Bunlar idealizmin biçimlerine karşıdır. Varoluşçulukta sadece insan vardır.
Varlıkların anlamlarının araştırılması yine varoluş felsefesinin öncelikleri arasındadır.
Varoluş insanın tamamını değil tek bir tanesini seçer. Bu da olanakların bütün anlatımıdır. Yani nedensellik varoluşun konusu değildir varoluş insana dair somut şeylerle ilgilenir.
Her insan farklı olanaklara sahiptir. Diğer insanlar onlar da kendi yaşadıkları koşulların sonuçlarını yaşarlar. Her insan kendi davranış ve yaşamından sorumludur. Yani insan yaşamı gereği tarihsel bir süreç içindedir. Bu da yaşadığı koşullardan dolayı Somut bir durumdur.
Bireyler yaşadığı süre içinde bütün davranışlarından, verdiği kararlardan kendisi sorumludur. Kendisi ile ilgili alması gereken bütün kararlar konusunda özgürdür. Egzistansiyalizm yani varoluşçuluğu oluşturan temel sorulardan biri şudur; ben kimim? Ben neden varım? Bu sorulara cevap arar. Dolayısıyla bizi biz yapan kararlarımızdır. Kararlarımızı kendi Özgür irademizle alırız, bu her insana özgü bir benliktir. Herkes dünyaya bir kere gelir ve hiç kimsenin olmayacağı, yapmayacağı her şey olmak veya olmamak gücüne sahiptir bunun kararını da insan kendisi verir.